Zoran Petrić: Građanska država

U posljednje vrijeme federalnom političkom scenom dominiraju težnje Bošnjačkoga političkoga establišmenta, za ustrojem građanskoga društva. Uključujući najglasnijega zagovormika građanske opcije, Željka Komšića. Međutim osim pukoga populizma, demagogije i sinkronizirane galame, nismo mogli čuti koje to građanske vrijednosti Komšić može ustrojiti. Ako stvarno želi građansku državu, morao bi objasniti kako ostvariti njene nužne pretpostavke.

SLOBODA je temelj svih vrijednosti i ljudskih  prava. Bez uživanja slobode nezamisliv je normalni razvoj i opstanak čovjeka u društvenoj zajednici. Čovjek je rođen slobodan i nitko mu nema pravo uskratiti bilo kakav oblik slobode, pod uvjetom da nije prekršio dogovorene društvene norme. Zdravo građansko društvo, svakome pripadniku  mora osigurati slobodu vjeroispovjedi, ispoljavanje nacionalne pripadnosti, pravo na drugačije mišljanje i osobne svjetonazore.

POŠTENJE je jedno od temeljnih građanskih vrlina. To  je iskreni odnos prema sebi, drugima i društvu u cjelini. Zadana riječ i neupitnost njenoga ispunjenja. Uzajamno povjerenje i sigurnost u dogovoreno. Ne raditi drugome, što ne želiš sebi.                      

PRAVDA.   Građanska država bi trebala osigurati pravdu jednaku za svakoga, bez obzira na društveni status, političku funkciju, nacionalnu i vjersku pripadnost, spol, starost itd.  Pravda i vladavina prava se može osigurati jedino u uvjetima potpuno neovisne sudbene vlasti.

ISKRENOST I POŠTOVANJE je temelj zdrave komunikacije i odnosa u društvu. Bez iskrenosti zajednica atrofira i tone u nepovjerenje i nesigurnost. Iskrenost i poštovanje unaprijeđuju ljudski dignitet i daju osjećaj osobne vrijednosti. Prema svakome pripadniku građansko društvo se odnosi sa uvažavanjem i poštovanjem.

SURADNJA podrazumjeva iskrenu, korektnu i zdravu komunikaciju među ljudima, u okviru poslovnih, društvenih i međusobnih odnosa i relacija.  Suradnja podrazumjeva uzajamnu  empatiju i solidarnost.

ODGOVORNOST jeosjećaj obveze prema bližnjima, sugrađanima i zajednici u cjelini. Odgovornost prema ljudima bi trebala biti  jedan od temeljnih kvaliteta i kvalifikacija pri  izboru političkih predstavnika u društvu.

SOLIDARNOST je jedna od najvećih vrijednosti građanskoga društva.  Osjećaj empatije i odgovornosti prema drugima, zajednicu čine humanom i daju osjećaj sigurnosti i zaštičenosti svakome pripadniku.

ULJUĐENOST je civilizacijska tekovina i vrijednost koja uvjetuje i opravdava naziv građansko. Uljuđenost podrazumjeva uvažavanje, poštovanje i civiliziran odnos  prema svakome pripadniku zajednice. Uljuđeno društvo osigurava i održava visoke životne standarde.  Uljuđenost je moguća jedino u zajednici koja njeguje  istinske moralne, etičke i duhovne  vrijednosti.

AUTONOMIJA.  Autonomija podrazumjeva pravo na privatnosti i nepovredivost individualnog prostora. Slobodu i zaštićenost u ispoljavanju nacionalnih, vjerskih  i ljudskih prava. Osiguravanje uvjeta za razvoj osobnosti. Autonomija ne podrazumjeva pravo na kršenje opće prihvaćenih društvenih vrijednosti i normi.

Ovo su, uz primjereni životni standard, vrijednosti koje bi trebalo imati  i  njegovati društvo da bi se zvalo građansko. Vjerojatno ne postoji čovjek koji ne bi  želio živjeti  u ovako uređenoj građanskoj zajednici.

Što su od navedenih građanskih vrijednosti osigurali najglasniji, a i ostali zagovornici Građanskoga društva u Federaciji BiH?  I SDA i DF  zajedno sa njihovim grlatim vođama su kontinuirano u vlasti ili uz u vlast, bezmalo trideset godina.

U skoro tri desetljeća su jedino uspjeli  izgradili društvo nepoštenja i nepravde. Društvo kršenja svih oblika prava i sloboda, bez uzajamne iskrenosti i poštovanja. Društvo nezdrave komunikacije među ljudima i narodima. Društvo bez najmanjega traga iskrenosti i odgovornosti prema građanima. Društvo lišeno svakoga oblika empatije i solidarnosti. Izgradili su sredinu sa najnižim civilizacijskim i životnim standardom. Društvo privilegirane manjine i obespravljene, osiromašene većine. Upitnih etičkih vrijednosti. Ukorijenjene korupcije, kriminala i nepotizma  u svim segmentima državnoga aparata. Uspjeli su provesti kriminalnu privatizaciju i razoriti industrijske gigante. Ugasiti sve oblike proizvodnje. Posljedica njihovoga vladanja je egzodus i masovni odlijev intelektualnoga potencijala. Cijela knjiga bi se tu mogla ispisati.

HDZ BiH koja, jednako vlada, tri desetljeća je suučesnik i jedan od glavnih aktera u oblikovanju ovakve društvene zajednice. Ali ne zagovaraju građansko društvo jer su svjesni da njihovi politički, intelektualni i ljudski potencijali ne mogu odgovoriti tako zahtjevnoj političkoj ulozi. Dobro znaju da u zajednici građanskih vrijednosti, ne mogu osigurati vlast i privilegije kakve imaju u poretku, koji su desetljećima gradili i izgradili  u suradnji sa SDA i Komšićem. Zajedno su svjesni  da vlast mogu održati isključivo u uvjetima društvenih tenzija i kontroliranoga nereda.

Zato sinkronizirana galama Komšića i Izetbegovića, oko stvaranja građanske države, nije ništa drugo nego dolijevanje ulja na vatru međunacionalnih tenzija, održavanje kontroliranoga nereda, prikrivanje odgovornosti za katastrofalno stanje i odraz nemoći da naprave normalno društvo. Znaju da su svjetlosnim godinama daleko i da ne mogu i ne žele  oblikovati zajednicu građanskih vrijednosti.  Njihov krajnji cilj je kroz građansku opciju osigurati dominaciju naj brojnijega naroda u Federaciji.

Pošto Hrvati znaju kuda ih vodi HDZ BiH, Bošnjaci bi trebao razmisliti kuda idu za Bakirom i Željkom.

Zoran Petrić

Kandidat HDZ1990 za Parlament Federacije BiH

Besplatni mali oglasi

Više iz kategorije