Zerina Hubjer: Zadaća je svih nas uključiti se u prevenciju nasilja!

Svakog 25. u mjesecu obilježava se Narančasti dan kada se skreće pažnja na borbu protiv nasilja nad ženama i djevojčicama.

U Bosni i Hercegovini, a prema podacima Agencije za ravnopravnost spolova BiH, svaka druga žena od navršene 15. godine doživjela je neki oblik nasilja. Ova negativna statistika nas primorava da se aktivno uključimo u borbu protiv svih oblika nasilja nad ženama i kroz prevenciju nasilja, prijavu nasilja, edukaciju i osvještavanje o ovom negativnom trendu u našem društvu.

Danas je potrebnije nego ikada ranije spriječiti nasilje jer je od početka pandemije virusa COVID-19, u prvih sedam mjeseci 2020. godine, došlo do naglog povećanja broja zahtjeva za prijem u sigurne kuće. Uspoređujući brojke od 2019. godine (347 žrtava) i 2020. godine (519 žrtava), u prvih sedam mjeseci broj prijema u sigurne kuće porastao je za 50%. I broj poziva na SOS linije porastao je sa 2.833 na 4.158, što je povećanje za 4 7%.

Zbog svega navedenog Institut za razvoj mladih KULT je u suradnji s gradskim vlastima u Sarajevu, Banja Luci, Mostaru i Jajcu osvijetlio najznačajnije institucije i znamenitosti u tim gradovima u narančastu boju.

Iz Instituta su priopćili da je zadaća cjelokupne javnosti uključiti se prvenstveno u prevenciju nasilja kroz edukaciju i informiranje djece i mladih, a potom i sprječavanje i adekvatno prijavljivanje nasilja kojem svjedočimo, otkrila je gošća ‘Vijesti plus’ – Zerina Hubjer.

Dodali su da nasilje nad mladim ženama i djevojčicama posebno ostavlja tešku traumu s kojom se suočavaju u ostatku svog života.

Besplatni mali oglasi

Više iz kategorije