Zeleni gradovi i cirkularne ekonomije

„Zeleni gradovi i cirkularne ekonomije“ tema je posljednje emisije projekta „Budi eko, budi primjer svima“. Naši gradovi nisu zeleni, iz dana u dan gubimo sve više zelenih površina jer se grade mnogi građevinski objekti.

Rijad Tikveša predsjednik Udruženje za zaštitu i unapređenje okoliša, prirode i zdravlja “Ekotim” pojasnio nam je pojam cirkularne ekonomije i kaže: „Cirkularna ekonoma je sigurno najvažniji pojam EU u 21. stoljeću.  Cirkularna ekonomija pretpostavlja da sve ono što mi bacimo je sirovina za preradu koja se može ponovno iskoristiti i zamijeniti sirovinu koja se uzima iz prirode.  Kod nas ne postoji stroga politika da se provodi zakon i da se zabrani bacanje otpada na sve strane i njegovo paljenje, i taj otpad često završi u našim rijekama. Sve vrste otpada se mogu preraditi u BiH, a ono što ne može se izvozi kao sekundarna sirovina.

Gradovi prave strategije, i desi se rat koji poremeti svima planove i resurse i snabdijevanje. Bit će ovo jedna jako neizvjesna zima s danima koji će biti veoma zagađeni.

Za ekološku osviještenost stanovništva BiH Rijad je istaknuo: „Posljednjih nekoliko godina, veliki broj građana u BiH je ekološki osviješten i spreman reagirati da zaštiti svoju životnu sredinu. Jedan nedogovoran pojedinac je dovoljan da to pokvari dobar odnos većine i  napravi jedu deponiju. Ali svakako postoji prostora da se provedu zakoni i uvedu sankcije prema svima koji se negativno ophode prema okolišu.

Besplatni mali oglasi

Više iz kategorije