Uporaba obnovljivih izvora energije

Uporaba obnovljivih izvora energije tema je emisije projekta „Budi eko, budi primjer svima“. Said Bečić, aktivist u oblasti okoliša i promocije i razvoja OIE bio je gostom na Običnom radiju.

„Globalni svijet nema izbora, kao čovječanstvo se u sljedećih 20-30 godina moramo okrenuti obnovljivim izvorima energije. Kao jedan primjer dobrobiti i zarade iz OIE istaknut ću solarne elektrane. Solarna elektrana je jedna od najboljih vrsta OIE i najprihvatljivijih za okoliš. U vremenu kada se planira povećanje struje za 10 puta do kraja godine, cijena u svijetu je 450 € za  1 MW, u nas je 50 € za  1 MW i to neće moći ostati tako. Naši proizvođači će početi izvoziti električnu energiju, a elektroprivreda i energetski sektor nije spreman na to. 600 tisuća domaćinstava može graditi male solarne elektrane za vlastitu potrebu, i došlo bi do viška proizvodnje energije. Ti viškovi su između 58 i 78 milijuna eura. To je dovoljno novca da se izvrši restrukturiranje rudnika i da svi rudari dobiju nove poslove. Elektroprivreda BiH Sarajevo i Elektroprivreda HZHB Mostar bi putem viškova malih elektrana imale zaradu od 100 milijuna eura godišnje.“ kazao je Said Bečić.

Said dodaje: „Fotonaponska ćelija je jednostavno razgradiva kemijskim procesima. Već imamo fotonaponske ćelije stare 20 godina, za 5 godina već će se trebati reciklirati, a mi nemamo još reciklažni sustav, plan za komunalni i obični otpad.“

Besplatni mali oglasi

Više iz kategorije