U Rodoču otvorena izložba slika pod nazivom Nogomet u suvremenoj umjetnosti

U Sveučilišnoj galeriji u Sveučilišnom kampusu u Rodoču u petak, 11. studenog, je otvorena izložba slika pod nazivom Nogomet u suvremenoj umjetnosti.

Izložba je okupila preko trideset akademskih umjetnika iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske s više od pedeset djela na temu najvažnije sporedne stvari na svijetu – nogometa.

Autor izložbenog koncepta je povjesničar umjetnosti i voditelj Sveučilišne galerije Marin Ivanović, a kustos izložbe je Vladimir Filipović.

Mladen Ivešić, Marijana Pažin Ivešić, Miroslav Landeka i Željko Koren

Izložba je otvorena ususret nadolazećem Svjetskom prvenstvu u nogometu u Katru, a naslanja se na izložbu ”Nogomet u hrvatskom slikarstvu” (kustosi Marin Ivanović i Milan Bešlić) koja je postavljena 2018. godine u Galeriji Dulčić Masle Pulitika u Dubrovniku.

Iz pregovora autora izložbe Marina Ivanovića:

”Veliki broj umjetnika na ovoj izložbi podrazumijeva i mnogo različitih formalnih pristupa temi nogometa, od realističnih do gotovo apstraktnih, od simboličkih do asocijativnih. Raspon motiva proteže se od prizora s utakmica i navijačke atmosfere s neizostavnim bakljama, zastavama i klupskim obilježjima (Tomislav Zovko, Trpimir Grgić), preko igrača kao pojedinca (Boris Ladan, Marin Topić) i nogometnog igrališta (Jasmin Kukavica, Mladen Ivešić, Matko Vekić), do motiva koji tangencionalno dodiruju temu (Dalibor Nikolić, Maja Rubinić). Od trideset jednog umjetnika čiji su radovi uključeni u odabir, samo su tri žene – Tisja Kljaković Braić, Marijana Pažin Ivešić i Maja Rubinić – što je bilo očekivano s obzirom na dominaciju muške populacije u općoj temi nogometa”.

Ivan Perak, Mladen Ivešić, Marijana Pažin-Ivešić, Žaneta Čondrić, i Darko Čondrić, gradonačelnik Livna

Izložba ostaje otvorena do 18. prosinca 2022. godine.

Radno vrijeme za posjetitelje od ponedjeljka do petka od 10 do 13 sati.

Ulaz je besplatan.

Besplatni mali oglasi

Više iz kategorije