U Mostaru otvoreni “60. Šimićevi susreti 2023”

Polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća ispred spomenika Antunu Branku Šimiću u Mostaru i poetskim kolažom učenika Osnovne škole Antuna Branka Šimića iz Mostara u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače danas je počela kulturna manifestacija “60. Šimićevi susreti 2023″.

U Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače manifestaciju je otvorio izaslanik predsjednice Federacije BiH Bariša Čolak, kazavši kako je iznimno važno obilježavati ovakve obljetnice, prije svega zbog mladih.

– Kultura je nešto što ne smijemo zaboravljati, što moramo prenositi na mlade. Jedan od najvećih hrvatskih pjesnika Antun Branko Šimić obilježio je jednu veliku epohu i mislim da je jako dobro što se to obilježava, ne samo u rodnim Drinovcima, nego i ovdje u Mostaru – istaknuo je Čolak.

Dodao je kako se nada da će se Šimićevi susreti proširiti i na druge prostore Bosne i Hercegovine, poput Posavine i Središnje Bosne.

Načelnik Gruda i predsjednik Organizacijskog odbora Ljubo Grizelj istaknuo je us vom obraćanju kako se kulturni identitet zapadne Hercegovine i općine Grude zrcali u liku Antuna Branka Šimića.

– Ono što je jedinstveno i što svi prepoznaju u kulturnom smislu jeste vrijednost i veličina Antuna Branka Šimića. Nama je uistinu drago što smo iz njegove rodne općine Grude, odnosno iz njegovog rodnog mjesta Drinovci došli u Mostar kako bismo svečano otvorili Šimićeve susrete, na mjestu gdje je prije 110 godina Antun bio kratko na školovanju. Mostar je stolni grad hrvatskih institucija i smatramo da ono što je najvrjednije u našoj kulturi i društvenom sustavu trebamo donijeti ovdje u Mostar i to pokazati – poručio je načelnik Grizelj.

Predsjednik Društva hrvatskih književnika Herceg Bosne Ivan Baković govorio je o značaju velikog hrvatskog pjesnika Antuna Branka Šimića, istaknuvši kako se u modernim vremenima polako zaboravljaju temelji kulture, od kojih je jedan zasigurno A. B. Šimić.

– Mi kao Društvo književnika Herceg Bosne koji smo u organizacijskom odboru Šimićevih susreta, u okviru ove manifestacije organiziramo dodjelu godišnje nagrade nazvane po A.B. Šimiću i na taj način pokušavamo i, koliko vidim, uspijevamo očuvati uspomenu na A.B. Šimića i dat mu to njegovo mjesto koje zaslužuje i u kulturnoj i književnoj javnosti – dodao je Baković.

Otvaranju Šimićevih susreta nazočili su, među ostalima, ministrica prosvjete, znanosti, kulture i športa Županije Zapadnohercegovačke Daniela Perić, savjetnica ministra obrazovanja, znanosti, kulture i sporta Hercegovačko-neretvanske županije Marijana Škutor, savjetnica premijera HNŽ-a Martina Ćosić, glavna savjetnica Grada Mostara Radmila Komadina, predsjednik HKD-a “Napredak” Glavna podružnica Mostar Miroslav Landeka , glavna tajnica HDZ-a BiH Miljana Glamuzina i drugi.

Središnji događaj “Šimićevih susreta” održat će se u petak, 28. travnja, na svečanoj akademiji, koja će se održati u Peć Mlinima (ispred Ravlića pećine) kod Gruda. Tom prigodom bit će dodijeljene nagrade mladim pjesnicima, kao i godišnja nagrada “Antun Branko Šimić”.

Besplatni mali oglasi

Više iz kategorije