U europskim zemljama OI su projekt države, a ne Udruženja građana – Olimpijskog komiteta BiH

Za Bosnu i Hercegovinu, upravo završene Igre u Tokiju će ostati upamćene kao rezultatski najuspješnije. Naši olimpijci koji su ostvarili A olimpijske norme su ispunili očekivanja i zauzeli visoka mjesta u okviru svojih natjecanja.

Nedžad Husić, s osvojenim 5. mjestom u taekwondou, nadmašio je najbolji rezultat strijelca Nedžada Fazlije iz Sidneja 2000. godine. Amel Tuka je nakon „lavovske borbe“ i povrede u finalnoj atletskoj utrci na 800m zauzeo izvrsno 6. mjesto. Larisa Cerić  je ostvarila jednu pobjedu i jedan poraz što je bilo dovoljno za 9. mjesto u džudou. Mesud Pezer je u finalu bacanja kugle zauzeo odlično 11. mjesto. Ne treba zaboraviti ni plasman petnaestogodišnje Lane Pudar koja je osvojila 19. mjesto u plivanju (100m delfin) te joj je nedostajalo 28 stotinki da se plasira u polufinale Olimpijskih igara u ovoj disciplini.

Na Igre su se plasirala i dva natjecatelja „na poziv i re-alokaciju kvota“. Plivač Emir Muratović je u disciplini 50m kraul osvojio 42.mjesto a na 100m kraul 45. mjesto, dok je Tatjana Đekanović, u streljačkoj disciplini 10m zračna puška, osvojila 47. mjesto.

Predsjedništvo Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine smatra „da su ovo bile najuspješnije Igre jer smo imali četiri neposredne prilike da se okitimo olimpijskim odličjem. Nedžad Husić se dva puta borio za medalju dok su tu priliku imali i atletičari Amel Tuka i Mesud Pezer po jedan put. Ohrabruje rezultat i mlade i nadarene Lane Pudar.

Olimpijski komitet BiH se za Tokyo 2020 pripremao pet godina. U ovom razdoblju OK BiH je realizirao stotine projekata među kojima su i kapitalni projekti EYOF 2019 i obnova zgrade Olimpijskog muzeja. U športskom sustavu BiH na godišnjoj razini, OK BiH je „ubrizgavao“ cca 1,5 milijuna KM. 94% ovih sredstava OK BiH je osigurao vlastitim projektnim aktivnostima, a samo 6% je dobio putem granta od nadležnih ministarstava.

U istom razdoblju OK BiH je osigurao 14 stipendija za potencijalne olimpijske kandidate i „program plus“ za pretendente na osvajanje olimpijske medalje u ukupnoj visini od 831.000 KM. Dodamo li na ovu podršku troškove avio prijevoza, svečane i ceremonijalne opreme, testova i slično, dolazimo do brojke od milijun maraka osiguranih i utrošenih za projekt OI Tokyo. To je veliki podvig za Udruženje građana i nepriračunski Olimpijski komitet Bosne i Hercegovine koji nije nadležan za financiranje športa.

OK BiH je već posvećen Olimpijskim igrama u Parizu 2024. Završili smo jednogodišnji projekt „prepoznavanja mladih olimpijskih nada“ iz kojeg su se izdvojila 3 imena: Lana Pudar, Jovan Lekić i Ada Avdagić, koje ćemo podržati interventno sa po 4.000 USD. Nastavit ćemo u istom obimu i tempu da kroz trogodišnje stipendije podržavamo najbolje športaše koji svojim rezultatima to zaslužuju i koji pretenduju kvalificirati se i ostvariti visok plasman na OI Pariz 2024. Nastavit ćemo i s „Programom plus“ za najbolje od najboljih. Nastavit ćemo i s traganjem za mladim i talentiranim športišima te im omogućiti sve potrebne uvjete kako ne bi odlazili u druge države i nastupali za njih. OK BiH će nastaviti ispunjavati svoju misiju stoprocentno kao kredibilna i transparentna institucija koja ima samo osam uposlenih i volontere u Predsjedništvu, Izvršnom odboru i Komisijama.

Nažalost, u ovom procesu se osjećamo usamljeni i voljeli bismo da imamo više partnera na našem „Olimpijskom putu“. U svakoj europskoj državi, Olimpijske igre i nacionalni olimpijski tim je projekt države u kome Predsjednik države ispraća i dočekuje športaše, a ministarstva nadležna za šport se nadmeću u osiguranju sredstava za ostvarenje vrhunskih rezultata. Izuzev malo svijetlih primjera, to nije slučaj u Bosni i Hercegovini. Očekujemo konkretnu i značajnu podršku Vijeća ministara BiH, svih ministarstava nadležnih za šport na našem zajedničkom putu k Olimpijskim igrama Pariz 2024. Olimpijska medalja će sigurno doći u Bosnu i Hercegovinu prije ili kasnije, ali bi nam bilo draže, a i mnogo lakše, da ona bude plod jakog športskog sustava timskog rada, što predstavlja jednu od temeljnih Olimpijskih vrijednosti.

Na kraju, Olimpijski komitet se želi zahvaliti svima koji su podržali projekt Tokyo 2020, posebno našim športašima, njihovim roditeljima i obiteljima, športskim savezima Bosne i Hercegovine i našim sponzorima.

Delegacija OK BiH koja je sudjelovala na OI Tokyo 2020:

ATLETIKA

Amel Tuka, 800m

Giovanni Ghidini, trener

Mesud Pezer, bacanje kugle

Mehmed Skender, trener

TAEKWONDO

Nedžad Husić, -68kg

Haris Husić, trener

JUDO

Larisa Cerić, +78kg

Arijana Jaha, trener

PLIVANJE

Lana Pudar, 100m delfin

Alena Ćemalović, trener

Damir Đedović, chaperone

Emir Muratović, 50m i 100m kraul

STRELJAŠTVO

Tatjana Đekanović, zračna puška 10m

Neven Rašić, trener

ŠEF MISIJE

dr sci. Said Fazlagić

FIZIOTERAPEUT

Nedim Ćatibović

Besplatni mali oglasi

Više iz kategorije