Svetlana Spajić u Mostaru za 20 godina OKC Abrašević

Svetlana Spajić majstorica je pjevanja koje ne izumire. Obično se o njoj govori kao o tradicionalnom pjevanju, a zapravo je riječ o formi komunikacije kojom se smanjuje samoća, osigurava pamćenje i ponekad osvjetljava put u mraku. Pjevanje je uvijek određeni oblik transfera onih starijih na mlađe, ritual tjelesno-duhovne memorije. Svetlana Spajić, čuvarica je nasljeđa pjesme kraških, šumskih i riječnih krajolika, pjesama „kantalica“, „na glas“, „na bas“ i drugih formi i oblika. U Abraševiću je njena kreativna aura samo podvukla i nadogradila dušu sevdahu. Kao svestrana osoba, osim u radu sa tradicionalnim grupama, kao i svojom Pevačkom družinom Svetlane Spajić, ostvarila je i ostvaruje značajne suradnje s važnim avangardnim i suvremenim glazbenicima kao što su William Basinski, grupa Zeitkretzer, Anthony Hegerty, Boris Kovač te velikim zvijezdama svjetske etno glazbe poput Stelle Chiweshe i Sainkho Namtchylak.

U svijetu kazališta odjeknuo je njen nastup u predstavi o životu Marine Abramović u režiji velikog Roberta Wilsona. Njena nova značajna suradnja i nova potvrda širokog interesa i rada je suradnja s glazbenicima Guidom Moebiusom i Andreasom Stecherom s kojima je osnovala avangardni bend Gordan.

Svetlana Spajić će nastupiti u sklopu obilježavanja 20 godina OKC Abrašević 25. ožujka s početkom u 21:00 sat. Ulaz slobodan.

Besplatni mali oglasi

Više iz kategorije