Svečano otvoren 25. Susret kazališta lutaka BiH u Bugojnu

U ponedjeljak 12.09. svečano je otvoren 25. Susret kazališta lutaka BiH koji će se održavati u Bugojnu do 16.09. 2022. godine.

Prvu izvedbu u ovogodišnjoj Lutkarskoj republici imala je predstava „SIMFONIJA U F DURU, ILITI LEKCIJA PROTIV ŠUNDA“ Kulturno obrazovnog centra Šid/AP ˝Branislav Nušić˝ Šid u režiji i izvedbi Cvetina Aničića. Cvetin je kazališni umjetnik koji se grčevito bori za prave vrijednosti, a s ovom predstavom pokrećem akciju borbe protiv šunda, kiča i sveopćeg nemorala koji se danas plasira najmlađima kao kultura. Predstava je pobjednik ovogodišnjeg Festivala monodrame u organizaciji Zmajevih igara u Novom Sadu.

Kulturno-sportski centar Bugojno je za 25. Susret dobio i vrijedan poklon i donaciju od Studija lutkarstva Sarajevo. Naime, održana je Izložba lutaka povodom 25 godina Studija lutkarstva Sarajevo, a koja će u budućnosti prerasti u Muzej lutkarstva Bosne i Hercegovine. Nažalost, Studio lutkarstva Sarajevo je nakon 25 godina morao prestati s radom, ali iza sebe je ostavio značajan doprinos i utjecaj u lutkarstvu naše zemlje i regiona. Lutke koje čine izložbu i koje su poklonjene su iz predstava: Djevojčica sa šibicama, Odkamena priča, Mali princ, Legenda o dunjaluku, Pepeljuga i Patuljak nam priča. Na izložbi su se obratili: Jasminka Požek Božuta, Vahid Duraković, Mirza Idrizović, načelnik Hasan Ajkunić i Dubravka Zrnčić Kulenović, a izložbu je moderirala PR Festivala, Adna Rizvan.

Potom je u Pozorišnoj sali svečano otvoren jubilarni 25. Susret kazališta lutaka BiH, a prva takmičarska predstava bila je u izvedbi Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, „PSIĆ BOJE NEBA“ u režiji Darka Kovačkovskog. Predstava “Psić boje neba” bavi se univerzalnom temom borbe dobra i zla. Evo o čemu je riječ: glavni lik, Plavi Pas Petar, je zbog diskriminacije potaknute drugačijom bojom njegove “kože“, pobjegao od kuće, te je, kao brodolomnik, dospio na brod Kapetana Džeka. Džek s oduševljenjem prihvata nezvanog gosta, ali jedan stariji mornar Mačak Crni Brk počinje bivati nerazumno ljubomoran. Mačak smišlja plan kako da napakosti Petru, a sve vrijeme se pretvara da mu je prijatelj i zaštitnik.

Tako mu podmeće krađu, koju je sam počinio. Iako je još uvijek mlad, nejak i neiskusan, Petar uspijeva, uz pomoć Kapetana i dvoje pomagača iz luke, Inspektora Dugog Nosa i Mesarke Keti, osujetiti zle namjere lažnog prijatelja i licemjera, koje počinju potvorom, a završavaju zatočenjem Petra i pokušajem ubojstva Kapetana. Tijekom te neželjene avanture, Petar nadilazi svoje fizičke i mentalne sposobnosti i „izrasta“ u pravog junaka… U predstavi su igrale: Tamara Miličević – Stilić, Adna Hasanić, Snežana Vidović i Igda Jarić. Nakon predstave održan je i okrugli stol o kojem su se razmijenila mišljenja o predstavi, a koji je moderirao Senad Milanović.

Drugog dana ovog Festivala planiran je bogat program s dvije takmičarske predstave, promocijama knjiga, predstavama i performansom u pratećem programu, te mnogo druženja i razmjene iskustva.

Besplatni mali oglasi

Više iz kategorije