Sutra počinje 27. Sarajevo Film Festival: Grad u znaku filma

27. Sarajevo Film Festival počinje sutra. Festival će biti otvoren premijerama dva bh. filma: “Deset u pola” Danisa Tanovića i omnibusom “Pisma s krajeva svijeta” filmskog kolektiva Bistrik7, međunarodne grupe redatelja prve generacije na sarajevskoj film.factory kultnog redatelja Béle Tarra.

Festival će prvi put biti otvoren na svim lokacijama – zbog smanjenih kapaciteta kina uslijed pandemije, povećan je broj lokacija da bi što više onih koji žele mogli pogledati filmove. Film Danisa Tanovića sutra će biti prikazan na čak 14 lokacija.

Danas je u Meeting Pointu ususret početku 27. Sarajevo Film Festivala održano druženje s predstavnicima medija, kojima su organizatori poželjeli dobrodošlicu na Festival, uz zahvalu za podršku svih ovih godina. U Meeting Pointu je postavljena i izložba fotografija s prethodnih 25 godina izdanja Sarajevo Film Festivala, koja je trebala biti otvorena prošle godine, ali je zbog pandemije prolongirana. Izložba se realizira uz podršku Ministarstva kulture i športa Županije Sarajevo, a prvog dana postavke izložbe u Meeting Pointu je bio i županijski ministar kulture i športa Samir Avdić.

Mirsad Purivatra, direktor Sarajevo Film Festivala, pozvao je sve da uživaju u filmovima sljedećih nekoliko dana, dok je predsjedavajući Turističke zajednice Županije Sarajevo Kenan Magoda govorio o ogromnom utjecaju koji na turizam i ekonomiju ima Sarajevo Film Festival. Direktor Sarajevo Film Festivala i načelnik Općine Centar Srđan Mandić potpisali su ugovor o zajedničkoj realizaciji kulturno-zabavnog projekta “Festival u Centru” s različitim sadržajem, u Radićevoj ulici koja će za vrijeme Festivala biti zatvorena za promet od 18 sati do 2 sata.

Govoreno je i nastavku suradnje Turističke zajednice Županije Sarajevo i Sarajevo Film Festivala. Suradnja je već ostvarena zajedničkom regionalnom promocijom održanom u Zagrebu i Beogradu, a proširena i izdavanjem brošure i kratkog promo videa koji će biti emitiran na lokacijama prije filmskih projekcija.

Film Danisa Tanovića će na otvaranju Festivala biti prikazan u Narodnom pozorištu, u Ljetnom kinu Coca-Cola, u Ljetnom kinu “Safet Zajko”, u Dječijoj kući Novo Sarajevo, u kinu na Ilidži te na dvije nove festivalske lokacije: u Cineplexxu Sarajevo gdje će biti prikazan u nekoliko sala, uključujući i jednu dodatnu i u Ljetnom kinu Stari grad (plato preko puta Vijećnice). Svjetskom premijerom ovog filma počinju i projekcije Sarajevo Film Festivala u Mostaru – u Ljetnom kinu Cineplexx Plaza Mostar. Film se prikazuje u sklopu Open Air programa Sarajevo Film Festivala. Omnibus “Pisma s krajeva svijeta” svjetsku premijeru će imati u Ljetnom kinu Vatrogasac, u sklopu programa Specijalne projekcije.

Na ceremoniji otvorenja u Narodnom pozorištu Sarajevo bit će dodijeljeno Počasno Srce Sarajeva Wimu Wendersu, jednoj od središnjih osoba svjetske kinematografije.

Ulaznice za filmove u programu Sarajevo Film Festivala možete kupiti online putem web stranice Sarajevo Film Festivala (https://tickets.sff.ba/films) te u Glavnom Box Officeu u Bosanskom kulturnom centru, koji je otvoren od 10:00 od 19:00 sati, a od 13. do  20. kolovoza od 9:00 do 22:00 sata.

27. Sarajevo Film Festival je COVID-siguran događaj koji će se održati u skladu s mišljenjem Ministarstva zdravstva Županije Sarajevo i prema mjerama i uputama koje je za održavanje Sarajevo Film Festivala izdao Zavod za javno zdravstvo Županije Sarajevo.

27. Sarajevo Film Festivala održava se od 13. do 20. kolovoza.

Besplatni mali oglasi

Više iz kategorije