Sudska presuda Sinanoviću potvrđuje: Ugrozio je transport novca

U vezi sa disciplinskim postupcima koje je Centralna banka Bosne i Hercegovine (CBBiH) vodila protiv bivšeg službenika Sanjina Sinanovića, a kako bi se spriječilo selektivno i netočno plasiranje informacija od strane ovog lica, obavještavamo javnost o sljedećem:

Potvrđeno je da je Sinanović počinio težu povredu službene dužnosti ugrozivši transport novčane pošiljke!

Sanjin Sinanović, za vrijeme rada u CBBiH, napravio je jednu od najtežih povreda službene dužnosti, koja se ogleda u tome da nije bio prisutan na svom radnom mjestu u trenutku kada je trebao izvršiti primopredaju transporta vrijednosti cca 40 mil. KM za koju je bio ovlašten i obavezan poduzeti, a dokumentaciju u vezi s cijelim postupkom prijema transporta potpisao je naknadno, na benzinskoj crpki u Sarajevu, dakle izvan objekta Centralne banke, bez da je vrijednosnu pošiljku uopće vidio!

Tijekom disciplinskog postupka službenik je bio suspendiran, a po provedenom disciplinskom postupku, izrečena mu je disciplinska sankcija degradiranja na niže radno mjesto, imajući u vidu veliki rizik od nastavka rada na radnom mjestu ovako visokog rizika. Kao što je vidljivo iz izreke i dijelova presude, potvrđena je i teža povreda službene dužnosti i zakonitost izrečene suspenzije, kao i osnova i razlozi za vođenje disciplinskoga postupka. Ovim su opovrgnuti svi navodi Sinanovića o „montiranim disciplinskim postupcima“.

Imajući u vidu da je Sinanović znao da je planiran prijem pošiljke i da je bio upoznat sa svojim obavezama, ovakvim ponašanjem je načinio tešku povredu službene dužnosti. Zaključeno je da je disciplinska komisija odluku o odgovornosti Sinanovića donijela nakon pravilnog postupka i na osnovu činjenica koje proizilaze iz izvedenih dokaza! Konačno, Sinanoviću je izrečena sankcija u skladu sa Zakonom o radu u institucijama BiH.

Osim što je teža povreda službene dužnosti presudom potvrđena, drugostepeni sud je zaključio da je došlo do formalnog propusta prilikom odlučivanja po žalbama dvije suprotstavljene stranke u postupku, koje su tretirane i riješene zasebnim rješenjima. Međutim, navedeno ni  na koji način ne umanjuje i ne isključuje odgovornost službenika za počinjenu težu povredu službene dužnosti.

Tužbenim zahtjevom Sinanović nije osporio rješenje o prestanku radnog odnosa, koje je predmet odvojenog sudskog postupka, koji je trenutačno u tijeku pred Sudom BiH.

Podsjećamo, Sinanović je ranije izgubio spor vezano za provođenje procedure javnog oglasa za prijem u radni odnos, koju je prijavio kao navodnu korupciju, i nikada nije dobio službeni status „zviždača“ od strane Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije.

Besplatni mali oglasi

Više iz kategorije