Studenti studija Fitomedicine u Neumu- Istraživanje štetnika koji masovno uništavaju palme

U okviru vježbi iz predmeta Urbana entomologija studenti II. godine diplomskog studija Fitomedicine su,  u pratnji dekana Agronomskog i prehrambeno-tehnološkog fakulteta prof. dr. sc. Ivana Ostojića  te doc. dr. sc. Mladena Zovke i prof. dr. sc. Aleksandra Mešića, posjetili Neum u četvrtak, 19. siječnja.  U fokusu posjeta bio je pregled osušenih novozasađenih palmi, simbola svakog primorskog mjesta pa tako i Neuma.

Tijekom pregleda studenti su, uz stručni nadzor profesora, pronašli štetnika koji uzrokuje pojavu suhih listova i izgled biljke kao da je pod stresom suše. Nakon identifikacije prikupljenih odraslih oblika i ličinki utvrđeno je kako se radi o poznatom štetniku palme “crvenoj palminoj pipi” (lat. Rhynchophorus ferrugineus) iz porodice Dryophthoridae. Crvena palmina pipa trenutno je najsnažniji štetnik ukrasnih palmi, a kao jedna od najosjetljivijih pokazala se vrsta Kanarska datulja (lat. Phoenix canariensis), vrlo česta i izuzetno dekorativna palma na našim rivama.

Štetnik obično napada palme mlađe od dvadeset godina. Odrasla jedinka uzrokuje štetu hranjenjem listovima palme. Nakon oplodnje odrasla ženka može položiti između 300 i 500 jaja na novi rast u kruni palme, podnožju mladog lišća ili na otvorenim ranama na biljci. Kada ličinka izađe iz jaja, ubušuje se u peteljku lista i započinje se hraniti u unutrašnjosti palme, što uzrokuje najveću štetu, probijajući se kroz unutarnje tkivo stabla oko mjesec dana. Prilikom kukuljenja, ličinka napušta stablo i formira čahuru izgrađenu od suhih palminih vlakana u lišću pri dnu stabla. Ukupni životni ciklus traje oko 7-10 tjedana. 

Nakon detaljnog pregleda palmi studenti su prikupili veći broj štetnika kako bi mogli na vježbama u laboratoriju odradili determinaciju spola. Po povratku u Mostar studenti su bili puni dojmova zbog uspješno obavljenih vježbi, ali i inovativnog pristupa u njihovom izvođenju. Ivan Mucić, student studija Fitomedicine i predsjednik Studentskoga zbora APTF-a, tako ističe: „Predmet Urbana entomologija nama studentima Fitomedicine pruža nove spoznaje o entomofauni gradske sredine, o njihovoj biologiji i ekologiji, ali i štetnosti, te načinima kontroliranja njihove populacije, primjenom suvremenih metoda suzbijanja poput endoterapijske metode”. 

Besplatni mali oglasi

Više iz kategorije