Špilja Vjetrenica – mistični svijet dostupan svima!

Špilja Vjetrenica još jedan od niza bisera naše županije. Javno poduzeće Vjetrenica osnovano je 20. svibnja 2005. godine radi ostvarivanja gospodarskog interesa u gospodarenju turističkim vrijednostima u državnom vlasništvu, objedinjavanju i koordiniranju poslova od zajedničkog interesa u oblasti turizma na području Općine Ravno.

Podzemna staništa Vjetrenice čine špiljski kanali, pukotine, podzemne vode i drugi životni prostori u podzemlju. Kao životni uvjeti, razmjerno su stabilni, što znači da su temperature stalne (uglavnom prosječne godišnje temperature tog područja), kao i vlažnost zraka, koja je u pravilu maksimalna. Podzemna staništa su sasvim mračna i zbog nedostatka bilja u njima vlada stalna relativna oskudica hrane.

U Vjetrenici živi bogati špiljski svijet, u kojem je zabilježeno gotovo 200 različitih životinjskih vrsta, od kojih 92 troglobionata, što je čini prvom u svijetu po bioraznolikosti, a 37 njih je prvi put pronađeno i opisano na ovom mjestu (locus typicus).

Vjetrenica je najveća i najpoznatija pećina u Bosni i Hercegovini, zaštićeni je spomenik prirode koji se nalazi u općini Ravno te je 12 km udaljena od jadranske obale.

Magična ljepota, prostrani hodnici i dvorane, podzemne vode i vodopadi, vjetar koji stalno struji čine ovu pećinu jedinstvenom u svijetu.

Ove srijede u emisiji Običnog radija „Srijeda dan za dar“ uz dvojac Antonelu & Mihaelu gost će biti direktor špilje Vjetrenica gospodin Nikša Vuletić.

Ekipa Običnog zajedno sa g. Vuletićem organizira i nagradnu igru gdje ćete dobiti mogućnost besplatne posjete ove savršene prirodne kraljice.

Generalni sponzor emisije je Baprom.

Slušamo se i ove srijede na 105.3 & 106.5 ili putem online streaminga.

Besplatni mali oglasi

Više iz kategorije