Sanela Klarić: Novalićeva vlada nebrigom za plin dovest će do toga da se zimus doslovno gušimo u siromaštvu

U Sarajevu je jučer održana konferencija o prirodnom plinu u BiH u organizaciji Bosanskohercegovačkog komiteta za električne sustave. Konferencija je okupila veliki broj domaćih i i međunarodnih stručnjaka. Između ostalih, na konferenciji je bila i Sanela Klarić, zastupnica Naše stranke u Parlamentu FBiH i članica Odbora za energetiku, rudarstvo i industriju Parlamenta FBiH.

Klarić posebno ističe da nitko iz Vlade FBiH nije bio prisutan na konferencije, a apsurd je još veći jer je konferencija održana baš u zgradi Vlade FBiH. Najpozvaniji da tu budu prisutni upravo su premijer Fadil Novalić i Nermin Džindić, ministar energije, rudarstva i industrije u Vladi FBiH.

Nedolazak premijera i resornog ministra na konferenciju o plinu pokazuje ne više njihovu nezainteresiranost, već i lošu namjeru prema energetskom sektoru u FBiH, pogotovo prema plinu. Sve je izvjesnije da sljedeću zimu nećemo imati dostatne količine plina ni za industriju ni za domaćinstva. To će značiti snažan ekonomski pad, a u mnogim slučajevima i povratak na ugalj te druge energente koji sagorijevanjem uzrokuju visok stupanj zagađenja. Dakle, narušeni će biti i ekonomija i ekologija, što znači da bismo se doslovno mogli gušiti u siromaštvu. Za to je odgovorna Novalićeva vlada. Od 2009. godine intenzivno su svi osim BiH radili na projektima koji će osigurati da ne budu ovisne o jednom dobavljaču plina ili na pronalaženju alternativa. I BiH je u projekt izgradnje južne interkonekcije formalno ušla 2009. i do danas još ništa nije ni počela graditi. Još nije usvojen ni zakon o plinu, a također godinama molim da se usvoji novi Zakon o obnovljivim izvorima energije, da se ulaže u istraživanja i infrastrukturu za proizvodnju vodika ili alternativnih čistih goriva. Džindića i Novalića za to nije briga. Neće čak ni da zakažu tematsku sjednicu o plinu. Ako ignoriraju mene, kao političarku iz opozicije, nemaju pravo ignorirati struku koja ih je na jučer održanoj konferenciji o plinu pozvala na odgovornost i prozvala zbog dosadašnjeg nemara. Ne vjerujem da će Novalićeva vlada ovaj problem riješiti za nekoliko mjeseci kad već nije uspjela za osam godina, ali ću zajedno sa stručnjacima nastaviti vršiti pritisak da se rješenje nađe. Ako oni nemaju rješenje za plin, građanke i građani imaju rješenje za njih. To su listopadski izbori.

Besplatni mali oglasi

Više iz kategorije