Sanela Klarić: Hitno izdvojiti sredstva za proljetnu sjetvu

Blizu 15 milijuna KM planiranih za poljoprivredu u prošloj godini ostalo je neutrošeno. Sanela Klarić, zastupnica u Parlamentu FBiH, traži ulaganje tih sredstava u proljetnu sjetvu:

„Godinama se sistemski iz neznanja ili namjerno poljoprivreda i ruralni razvoj u FBiH tretiraju kao socijalna a ne razvojna grana privrede. Pored minimalnih ulaganja u poljoprivredu, najveći problemi na terenu su nepostojanje jasne vizije razvoja primarne poljoprivrede i prehrambene proizvodnje s ruralnim razvojem, kašnjenja u isplatama i netransparentna podjela sredstava. Priroda ima svoj ritam, proljetna sjetva se priprema sada, u februaru, i poticaji ne smiju kasniti kada zbog globalne krize cijene repromaterijala  rastu, nestašice i poremećaj dostave ne smijemo sebi dozvoliti da riskiramo lokalnu proizvodnju hrane.

Poljoprivrednici traže svoje. Oni znaju da postoje neutrošena sredstva upravo u ovaj sektor iz 2021. godine od 15 milijuna. Vlada  FBiH mora prepoznati značaj i reagirati hitno na zahtjeve udruženja poljoprivrednika FBiH. Zato sam uputila inicijativu za hitno raspodjelu nerealiziranih sredstava iz 2021. godine  u iznosu od 15 miliona KM predviđenih za podršku poljoprivrednim proizvođačima u Federaciji BiH.

Plodovi proljetne sjetve neće koristiti samo poljoprivrednicima, nego i svim građanima, koji će u vremenu enormnih poskupljenja moći kupovati domaće poljoprivredne proizvode po nižoj cijeni od uvoznih.

S obzirom na to da su 2021. godine iz Fonda solidarnosti izdvojena sredstva u iznosu od  oko 15 miliona KM u cilju podrške poljoprivrednim proizvođačima a koja nisu realizirana, smatram da je potrebno hitno reagirati kako bi se pomogla proljetna sjetva. Nepomaganje i ignoriranje ovog problema može izazvati nesagledive posljedice po cjelokupan proces proizvodnje hrane u FBiH.

Iz ovog razloga tražim hitno djelovanje u pravcu da se neraspoređena sredstva iz 2021. godine stave na raspolaganje poljoprivrednicima u FBiH.“

Besplatni mali oglasi

Više iz kategorije