Sabina Čolić: “Glas da povede – vizija zdravstvene njege budućnosti!”

Usprkos pandemiji novog koronavirusa i ove godine će dostojanstveno biti obilježen 12. svibnja, Međunarodni dan sestrinstva. Ovaj datum se povezuje sa rođenjem začetnice modernog sestrinstva Florence Nightingale.

Sabina Čolić, diplomirana medicinska sestra, predsjednica je Komore medicinskih sestara/tehničara koja samo u Zeničko-dobojskoj županiji okuplja oko 2.250 medicinskih sestara, tehničara i babica. Medicinske sestre – tehničari su najbrojniji zdravstveni radnici u svakom zdravstvenom sistemu – u svijetu ih ima preko 30 milijuna, u Bosni i Hercegovini dvadesetak tisuća.

Međunarodno vijeće sestara-tehničara (ICN) kojeg čine 130 nacionalnih udruženja iz cijelog svijeta ove godine je za obilježavanje svog datuma odabralo slogan “Glas da povede – vizija zdravstvene njege budućnosti”.

Svjetska udruženja medicinskih sestara i tehničara u posljednje vrijeme sve više prepoznaju sestrinstvo u javnom zdravstvu, “Public health nursing”, za što kod nas još uvijek nema adekvatnog prijevoda.

Ono ustvari na jednom mjestu okuplja sve aktivnosti medicinskih sestara i tehničara generalno u javnom zdravstvu, od preventivno-promotivnog rada s djecom, obiteljima, različitim grupama stanovništva, na radnom mjestu, u školama, u vrtićima i slično. Upravo su oni doprinijeli razvoju novih metodologija, koje se provode u ovim pobrojanim institucijama i ustanovama, te time izravno radili na smanjenju i sprečavanju širenja Covid-19 pandemije“, ističe doc.dr. Nino Hasanica, načelnik Službe za školsku higijenu Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) je dala nekoliko preporuka poput ulaganja u obrazovanje medicinskih sestara i babica, zapošljavanje većeg broja specijaliziranih medicinskih sestra, ulaganje i jačanje liderskih vještina medicinskih sestara i babica, jačanje i prepoznavanje sestrinske uloge u zdravstvenom sistemu, te pružanje podrške zdravstvenim radnicima u jačanju i provođenju promocije zdravlja i prevencije bolesti, a koji su ključni za dalji razvoj sestrinske profesije u budućnosti.

Besplatni mali oglasi

Više iz kategorije