Regionalni susret skupine za TIMSS istraživanja Dinarske regije

Agencija za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje dočekala je i ugostila predstavnike Dinarik skupine za TIMSS istraživanje Dinarske regije kao i predstavnike Međunarodne asocijacije za evaluaciju učeničkih postignuća IEA, među kojima i direktoricu IEA, gospođu Andreu Netten, tijekom četverodnevnog regionalnog sastanka održanog u Sarajevu, u razdoblju od 12. do 15. rujna 2022. godine.

Svrha sastanka bila je jačanje međunarodne suradnje unutar Dinarik skupine na polju realizacije međunarodnih istraživanja koje vodi IEA.

Suradnja zemalja Dinarske regije, koja se proteže od Slovenije preko Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore i Sjeverne Makedonije do Albanije i Kosova, omogućuje identificiranje sličnosti i razlika susjednih obrazovnih sustava te podržava sposobnost zemalja Dinarske regije za razmjenu iskustava i međusobno učenje. Također, kroz rad skupine za TIMSS istraživanje Dinarske regije prikupljaju se korisni regionalni podaci koji mogu podržati obrazovne vlasti u razvoju odgovarajućih mjera za rješavanje najhitnijih obrazovnih potreba. Do suradnje je došlo 2019. godine, nakon što je, po prvi put, cijela regija sudjelovala u istom ciklusu TIMSS istraživanja i promoviranja vršnjačkog učenja.

Produkt ove suradnje je i Regionalno izvješće “Dinaric perspectives on TIMSS 2019 – Teaching and Learning Mathematics and Science in South-Eastern Europe”, koje je, na inicijativu institucija članica Dinarik skupine, prevedeno na regionalne jezike (hrvatski jezik, srpski jezik, bosanski jezik, crnogorski jezik), kako bi bilo dostupnije zainteresiranim stranama u obrazovnim sustavima Dinarik regije.

Regionalni susret skupine za TIMSS istraživanja Dinarske regije poslužio je kao osnova za povezivanje iskustava svih regionalnih zainteresiranih strana kako bi se, zajedničkim naporima, podržala i unaprijedila postignuća učenika, kao i njihov angažman u matematici i znanosti.

Suradnjom institucija koje provode TIMSS istraživanje u okviru Dinarske regije osigurava se dijeljenje zajedničke vizije o značaju sudjelovanja u međunarodnim istraživanjima i korištenju podataka tih istraživanja za analize i unapređenje kvaliteta obrazovanja.

Besplatni mali oglasi

Više iz kategorije