Prvi dan naučne konferencije 13. Dani BHAAS-a u BiH u znaku specijalnih događaja

Prvi dan naučne konferencije 13. Dana BHAAAS-a u BiH bio je u znaku specijalnih događaja. Tako se na Ekonomskom fakultetu održao zanimljiv okrugli stol na temu odlaska mladih stručnih kadrova iz naše zemlje (Turning the tide: Brain drain to brain gain) na kojem su panelisti bili:

Isma Stanić (Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH), Enita Nakaš (Univerziteta u Sarajevu), Azra Berbić (Alumni asocijacija Zapadnog Balkana), Melika Husić-Mehmedović (Ekonomski fakultet Sarajevo), Zerina Sulejmanović Terzić (Authority Partners) i Ljiljana Đukanović (BHAAAS), dok je moderator bila Berina Bukva Alibašić (Authority Partners).

Ovom prilikom ispred BHAAAS-a se obratila Ljiljana Đukanović: „Studentski program je ono na šta smo stavili poseban fokus. Program je bogat, sastoji se od 10 različitih aktivnosti, okruglih stolova, panela, diskusija, koji su otvoreni za javnost i za sve studente. Pored toga, u petak nas očekuje poseban događaj na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, a posvećen je pisanju u nauci – tačnije spoju književnosti i nauke. Predavači dolaze sa četiri kontinenta i očekuje nas sjajno druženje.“

Tema današnjih specijalnih događaja bile su i klimatske promjene.  Tim povodom održana je plenarna sesija s panelom održivosti na kojem su govorili James Turner (Wellesley College), Nemanja Kovačević (pomoćnik ministra za međunarodnu suradnju iz Ministarstva za europske integracije i međunarodnu suradnju Republike Srpske), Naida Ademović (Univerzitet u Sarajevu), Maja Arslanagić-Kalajdžić (Univerzitet u Sarajevu), Tijana Tufek- Memišević (Candrac LLC, USA).

Nakon plenarne sesije održan je i Forum na temu „Što mogu učiniti u vezi s klimatskim promjenama u svojoj zajednici?“ a govornik je bio uvaženi profesor studija okoliša na Wellesley Collegeu iz SAD Jay Turner.

„Zadovoljstvo je biti dijelom panela čija je tema održivi razvoj. Klimatske promjene su tema o kojoj sam preciznije danas govorio, o problemima i izazovima koje ove promjene donose, a koje mnogi ljudi ne shvataju. Međutim, klimatske promjene nam nude i priliku za promjene – kao što je prelazak sa fosilnih goriva na ekološki isplativija rješenja. Sjajno je sudjelovati u događaju koji okuplja ovakve ljude, naučnike interdisciplinarnih nauka, studente, što i jeste svrha BHAAAS-a.“ – Izjavio je James Turnes.

Prvi dan konferencije će se završiti  izložbom pod nazivom “Linija zaborava”, dr. Branke Kopecki i “Dah u kamenu” mr. Slobodana Radosavljevića, koja će biti održana u Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine u 20.00 sati.

Besplatni mali oglasi

Više iz kategorije