Prva serija sveučilišnih iskaznica uručena studentima s invaliditetom

Sveučilišne iskaznice dostavljene su i uručene studentima s invaliditetom Sveučilišta u Mostaru. Uručenje je organizirao Ured za studente s invaliditetom Sveučilišta u Mostaru, a prisustvovali su pomoćnica rektora za nastavu, studente i pravna pitanja prof. Vesna Kazazić, pomoćnik rektora za informacijske tehnologije i inovacije dr. Tomislav Volarić, doc., voditelj Ureda za studente s invaliditetom Marijan Tustonja i predsjednica Studentskoga zbora Sveučilišta u Mostaru Marija Barun.

„Ovaj današnji čin sigurno stavlja studente s invaliditetom u prvi plan. Upravo je Ante danas primio među prvima svoju studentsku iskaznicu što pokazuje da je studente s invaliditetom prepoznao menadžment i da se o njima unaprijed promišlja. Današnji događaj samo je jedan u nizu kojim Sveučilište doprinosi inkluzivnijem, jednakom i sveobuhvatnom pristupu studentima s invaliditetom“, kazao je voditelj Ureda za studente s invaliditetom Marijan Tustonja.

Ured za studente s invaliditetom u svome djelovanju nastoji osigurati studentima s različitim oblicima invaliditeta jednostavnije, dostupnije, jasnije, brže i funkcionalnije studiranje na Sveučilištu u Mostaru. Cilj njegovih aktivnosti jest uključiti sva područja akademske zajednice osiguravanju jednakoga pristupa studentima s invaliditetom. Ured je do sada učinio mnoge aktivnosti koje su pomogle da se studentima s invaliditetom osigura jednak i nediskriminirajući pristup u radu. Kao posredničko tijelo koje zastupa prava i daje glas studenata s invaliditetom, donosi novitete poput uvođenja novih sveučilišnih izbornih kolegija „Vršnjačke potpore studentima s invaliditetom“ koji će početi s izvedbom od nove akademske godine. Ured za studente s invaliditetom pokrenuo je, a uskoro se očekuje i usvajanje Pravilnika o studiranju studenata s invaliditetom. Ovim internim aktom nastoje se zaštiti i osigurati prava studenata s invaliditetom na SUM-u. Ured uskoro započinje i s provedbom radionica sa studentima s invaliditetom i srednjoškolcima radi približavanja populacije osoba s invaliditetom učenicima, uklanjanja predrasuda i strahova, poticanja na interakciju i pravilnu komunikaciju s osobama s invaliditetom.

„Sveučilišna iskaznica sredstvo je identifikacije i dokaz pripadnosti zajednici Sveučilišta u Mostaru. Skeniranjem QR koda na sveučilišnoj iskaznici moguće je pristupiti eIndeksu studenta korištenjem eduID. Ovo je samo jedna od brojnih funkcionalnosti iskaznice koja će sigurno ubrzati digitalnu transformaciju Sveučilišta. Studenti s invaliditetom kao i svi ostali studenti smanjit će odlaske na referade svojih ustrojbenih jedinica, jer će sve mogućnosti imati putem eIndeksa“, rekao je doc. dr. Tomislav Volarić, pomoćnik rektora za informacijske tehnologije i inovacije te voditelj SUMIT-a.

Besplatni mali oglasi

Više iz kategorije