Projektom organiziranog skrininga uz talijansku pomoć, broj otkrivenih karcinoma dojke kod žena u ZDŽ četiri puta veći

Institut za zdravlje i sigurnost hrane u Zenici organizirao je cjelodnevnu konferenciju na kojoj su prezentirani dosadašnji rezultati, aktivnosti, problemi i izazovi s kojima se susreo organizirani skrining ranog otkrivanja promjena na dojkama.

Projekt vodi INZ uz pomoć partnera iz ZDK i Italije, a provodi se kao ogledni primjer za buduću eventualnu sličnu aktivnost u cijeloj BiH.

Mnogobrojne zvanice iz Italije i BiH

Program je počeo obraćanjima medijima, a potom je uslijedila zvanična konferencija, na kojoj su govorili premijerka i ministrica zdravstva u Vladi Zeničko-dobojskog kantona Amra Mehmedić i Tanja Radoš-Kosić, direktor INZ-a Senad Huseinagić, regionalni ministar za decentraliziranu međunarodnu suradnju u Republike Italije Mauricio Marone (Maurizio Marrone), direktor Kantonalne bolnice Zenica Tarik Zulović, Mauricio Marone (Maurizio Marrone), regionalni ministar za decentraliziranu međunarodnu suradnju Republike Italije.

Skupu su se obratili i Stefania Vicokaro (Stefania Vizzoccaro) direktorica Ureda za Zapadni Balkan u AICS-u, talijanskoj Agenciji za kooperaciju i razvoj, Manuela Vinej (Vinay), direktorica Ureda Otto per mille – Tavola Valdese, te Mateo Evangelista, (Matteo) zamjenik Šefa misije Ambasade Italije u BIH.

U stručnom dijelu programa o samom projektu, izazovima, problemima, govorili su Selvedina Sarajlić-Spahić, načelnica Službe za kvalitetu, projekte i promociju zdravlja u INZ-u, Sead Begagić, stručni suradnik za tehničku podršku i analize podataka u INZ, Kasim Spahić, pomoćnik direktora KBZ za medicinske poslove, te Luiđi Dženesio Ikardi (Luigi Genesio Icardi), regionalni ministar zdravstva u talijanskoj regiji Pijemont.

U okviru druge, finalne Konferencije obavljeno je i Potpisivanje Protokola o suradnji između talijanske regije Piemont i Zeničko-dobojskog kantona. Protokol su potpisali premijerka ZDK-a Mehmedić i Maurizio Marrone, regionalni ministar za decentraliziranu međunarodnu suradnju Regije Piemont, a potpisu je svjedočio i regionalni ministar zdravstva te talijanske regije Luigi Genesio Icardi.

Ovim potpisom se nastavlja institucionalna suradnja i partnerstvo s Regijom Piemonte, koja je prijatelj ZDK-a od 1995. godine.

Talijanska agencija za kooperaciji i razvoj, kako je istaknuto, za ovu je namjenu proteklih godina širom BiH uložila 16 milijuna eura, a ove godine opredijelila je dodatna četiri milijuna eura. Talijanski partneri su u više navrata naglasili da su snažna podrška BiH na njenom putu ka integraciji u Europsku uniju.

U okviru ovog projekta razvijen je softverski praćen sistem pozivanja žena dobi od 50 do 69 godina, pregledi na sumnju o karcinomu dojke uz dvostruko očitanje bh. i talijanskih ljekara, praćenje “slučaja” kroz naredne medicinske ustanove, te ponovno pozivanje na pregled, ako su nalazi uredni, za dvije godine.

Ljekari iz ZDK su obučavani u Italiji, zajedno je nabavljena oprema, a jedan od rezultata je četiri puta više otkrivenih karcinom dojke nego dosadašnjim metodama.

Stručne diskusije i prijedlozi

U drugom dijelu dana obavljene su četiri panel diskusije stručnjaka uključenih u projekt. U prvom panelu govorili su inženjeri medicinske radiologije Franca Artuso (Univerzitetska bolnička ustanova Citta’ della salute e della scienza Torino), te predstavnici lokalnih mamografskih skrining centara Dino Kamarić (DZ Visoko), Kenan Imamović (DZ Zavidovići), Bekir Prasko (DZ Žepče), te Sabahudin Hadžan (OB Tešanj).

Drugi panel su činili doktori specijalisti radiološke dijagnostike Vincenzo Marra (Univerzitetska bolnička ustanova Citta’ della salute e della scienza Torino), te Amira Hadžić (DZ Zavidovići), Sanja Čišić-Kovačević (KB Zenica), Nudžejma Salihbegović (KB Zenica) i Zerina Halilović (OB Tešanj).

Treću diskusiju su vodili doktori specijalisti Harun Drljević (KB Zenica), Kanita Pojskić-Ramani (KB Zenica), Halida Hakić-Bešlagić (OB Tešanj), Alma Mekić Abazović (KB Zenica) i Ibrahim Šišić (KB Zenica).

Na kraju četvrtu panel diskusiju su vodili na temu “Uloga civilnog društva za uspješno provođenje skrininga mamografijom” Nela Hasić (Udruženje s Zajedno smo jedno – Think Pink BiH-Sarajevo), Dijana Jerković (Udruženje Život Zenica), Lejla Ekinović (Uprava policije MUP ZDK) i Elma Kuduzović, rukovoditeljica Odjeljenja za promociju INZ-a, koja je inače moderirala cjelodnevni skup.

Na kraju, svim prisutnim se obratio Luka Džiliberti, (Luca Giliberti) u i ime RE.TE, nevladinog talijanskog udruženja tehničara za solidarnosti međunarodnu suradnju, koja s INZ-om surađuje više od tri godine. Vlada ZDK i predstavnici talijanske agencije su na kraju skupa predstavnicima svih organizacija uključenih u projekt uručili zahvalnice.

Potom su održana dva zasebna workshopa (radionice). Na prvom zdravstveni profesionalci iz cijele F BiH su dali stručni osvrt na organizirani skrining program, dok su na drugom direktni sudionici govorili o tehničko-administrativnim pretpostavkama za proširenje preventivnih pregleda na druga

Besplatni mali oglasi

Više iz kategorije