Privrednici u HNŽ-u očekuju javni poziv za dodjelu sredstava podrške privredi

Javni poziv za podršku razvoju malih i srednjih tvrtki u Hercegovačko-neretvanskoj županiji ”Subvencije privatnim poduzećima i poduzetnicima“ – još uvijek nije raspisan, premda se bliži kraj godine. Suočeni s brojnim izazovima u poslovanju koje donosi pandemijsko vrijeme, podrška županijske Vlade kroz godišnji javni poziv za dodjelu sredstava privatnim tvrtkama i poduzetnicima iznimno je važna.    

Pomoć Vlade HNŽ poduzetništvu u vrijeme pandemije je iznimno važna

Ove godine, proračunom Hercegovačko-neretvanske županije planirano je 1,2 milijuna konvertibilnih maraka za podršku razvoju malih i srednjih poduzeća koja trebaju biti dodijeljena privatnim tvrtkama i poduzetnicima u županiji. Premda je riječ o ograničenim sredstvima, shodno trenutnim proračunskim mogućnostima, pomoć malim i srednjim tvrtkama u pandemijskom vremenu je vrlo važna, smatraju u Udruženju za poduzetništvo i posao LiNK Mostar.   

„Svaka podrška Vlade HNŽ poduzetništvu u vrijeme pandemije je dobrodošla s tim da smatramo da bi ubuduće trebalo odvajati više sredstava da bismo pokrenuli nove biznise i održali postojeće.“, istaknuo je Tomislav Majić, Predsjednik Udruženja za poduzetništvo i posao LiNK Mostar. 

Bez subvencija Vlade HNŽ, pozitivni pomaci županijske privrede u kontekstu održavanja postojećih poslova ali i tehnološkoga razvoja te istupanja na nova tržišta, znatno su otežani. Prošle godine, javni poziv za dodjelu sredstava raspisan je sredinom 9. mjeseca, dok ove godine privrednici još uvijek nemaju priliku aplicirati za sredstva.   

Privatne inicijative nisu dovoljne – tvrtkama u HNŽ-u je potrebna dodatna podrška

Pored vlastitih inicijativa malih i srednjih tvrtki, tijekom godine, podršku privrednicima s fokusom na rastući metalni sektor u Hercegovačko-neretvanskoj županiji do sada je pružio projekt BetMet koji provodi udruženje LiNK, zajedno s partnerima. 

Tako je, između ostalog, kroz BetMet projekt podržana izgradnja kapaciteta 10 malih i srednjih poduzeća obukom kadrova, radom na osvajanju novih tržišta i podrškom da povećaju razinu digitalizacije, što je izravno stvorilo priliku za unaprjeđenje proizvodnje i povećanje konkurentnosti tvrtki u metalnom sektoru Hercegovine.

Projekt BetMet je dio EU4Business projekta, koji financiraju Europska unija i vlada SR Njemačke, a implementira ga Udruženje poduzetnika LiNK s partnerima. Projektni tim BetMet pruža punu podršku Vladi HNŽ i privrednicima u njihovom nastojanju da poboljšaju privredno okruženje i nastave razvoj s fokusom na izvoz. U sklopu zajedničkog nastojanja za razvojem privrede HNŽ, iznimno je važna podrška Vlade kroz dodjelu sredstava malim i srednjim tvrtkama putem javnog poziva. 

EU4Business je projekt Europske unije, koji s ciljem jačanja ekonomije BiH podtiče razvoj ciljanih sektora. Projekt je vrijedan 16,1 milijuna eura, a zajednički ga financiraju Europska unija (15 milijuna eura) i Savezna Republika Njemačka (1,1 milijuna eura). Zajedno ga provode GIZ, ILO i UNDP, od travnja 2018. godine do ožujka 2022. godine. EU4Business je dio Programa lokalne samouprave i ekonomskog razvoja u BiH koji podržava Vlada SR Njemačke. Za više informacija, posjetite www.eu4business.ba

Besplatni mali oglasi

Više iz kategorije