Predstavljamo program Summer Screen 28. Sarajevo Film Festivala

Summer Screen program 28. Sarajevo Film Festivala donosi vrhunske filmove bazirane na muzici, suvremenoj umjetnosti i pop kulturi. Ovogodišnje izdanje programa donosi izbor od šest filmova o nekim od najznačajnijih i najvećih ikona regionalne i svjetske pop kulture i suvremene umjetničke scene.

Filmovi u programu su: ISPRANI MOZGOVI: SEKS-KAMERA-MOĆ, MOONAGE DAYDREAM, NOTHING COMPARES, PREMOTAJ I PUSTI, SKROZ SARAJEVO i ZIDOVI KOJI SANJAJU.

Ulaznice
Za filmove u programu 28. Sarajevo Film Festivala u prodaji su online ulaznice, koje se mogu kupiti na tickets.sff.ba ili putem web stranice Sarajevo Film Festivala: www.sff.ba. Plaćanjem ulaznica UniCredit MasterCard® karticama putem online platforme ostvarujete 30% popusta. Glavni Box Office (Bosanski kulturni centar, Branilaca Sarajeva 24) otvara se u ponedjeljak, 8. kolovoza u 10 sati.

PROGRAM KINOSCOPE 28. SARAJEVO FILM FESTIVALA

ISPRANI MOZGOVI: SEKS-KAMERA-MOĆ / BRAINWASHED: SEX-CAMERA-POWER
Sjedinjene Američke Države, 2022, 107 min.
Režija: Nina Menkes
Feministička filmska teorija decenijama se bavi problematikom muškog pogleda i njenim brojnim nijansama i implikacijama. Termin “muški pogled” prvi put je upotrijebila Laura Mulvey 1975. godine, jedna od ključnih sugovornica u filmu ISPRANI MOZGOVI. Nadograđujući se na ključne radove Laure Mulvey i drugih vodećih feminističkih autorica, uključujući Judith Butler, bell hooks i Angelu Carter, Nina Menkes predstavlja vlastitu perspektivu aktivne redateljice i filmske snimateljice. Služeći se isječcima iz gotovo 200 filmova s A-liste, te drugih značajnih filmova snimljenih u periodu od 1896. do danas, Menkes ukazuje na koji način je već sam izgled kadra (točka gledišta, rez, pokret kamere, rasvjeta i dizajn zvuka) omogućio perpetuiranje seksističkog, binarnog pristupa kroz historiju filma, te ozbiljne implikacije ovog fenomena na svakodnevni život.

MOONAGE DAYDREAM
Sjedinjene Američke Države, 2022, 140 min.
Režija: Brett Morgen
David Bowie bio je jedan od najproduktivnijih i najutjecajnijih umjetnika svoga vremena. Iako se prvenstveno bavio muzikom i filmom, istraživao je i druge forme umjetnosti kao što su ples, slikarstvo, kiparstvo, videokolaž, pisanje scenarija, gluma i teatar. Njegov kreativni opus i lični arhivi obuhvaćaju pet milijuna različitih djela. MOONAGE DAYDREAM prvi je film nastao uz podršku Bowiejeve zadužbine. Zadužbina je 2017. godine filmskom autoru Brettu Morgenu odobrila neograničen pristup Bowiejevom arhivu, uključujući sve master snimke, kako bi napravio umjetnički i životan filmski zapis o kreativnom životu pokojnog umjetnika. Tijekom pet godina rada, Morgen je kreirao filmsko iskustvo koje ne robuje pravilima žanra, a bavi se pitanjima duhovnosti, prolaznosti, izolacije, kreativnosti i vremena, te omogućava slavnom umjetniku da se predstavi vlastitim riječima.

NOTHING COMPARES
Ujedinjeno Kraljevstvo, Irska, 2022, 100 min.
Režija: Kathryn Ferguson
Dugometražni dokumentarni film o fenomenalnom usponu Sinéad O’Connor do svjetske slave i o tome kako je zbog svog buntovnog karaktera protjerana iz svijeta pop-muzike. Fokusiran na proročke riječi i djela Sinéad O’Connor tijekom petogodišnjeg perioda u njenom životu (1987-1992), film se iz moderne feminističke perspektive osvrće na zaostavštinu ove neustrašive krčiteljice novih puteva.

PREMOTAJ I PUSTI / REWIND & PLAY
Francuska, Njemačka, 2022, 65 min.
Režija: Alain Gomis
U decembru 1969. Thelonious Monk stigao je u Pariz. Prije svog večernjeg koncerta, snimio je emisiju za francusku televiziju. Sačuvani sirovi snimci napravljeni za potrebe emisije otkrivaju ranjivog Theloniousa Monka, čovjeka koji je plijen agresivnih stereotipa od kojih pokušava pobjeći. Film prikazuje prekretnicu za ovog velikog umjetnika koji želi živjeti samo za svoju muziku, ali i portret isprazne, mučno besmislene medijske mašine.

SKROZ SARAJEVO
Bosna i Hercegovina, 2022, 80 min.
Režija: Nenad Đurić
Muzičko-dokumentarni film o sarajevskom r’n’r bendu Skroz. Film govori o članovima benda, njihovim počecima, ratnim iskustvima, poslijeratnim turnejama, uspjesima i neuspjesima. O prijateljstvima iz mladosti, ratu i Sarajevu kao gradu koji je bio presudan za nastajanje benda, ali i pjesama frontmena i tekstopisca Adnana Šarana. Film otvoreno govori o životnim i porodičnim problemima i iskustvima aktera, o razuzdanom životu i narkoticima kao dijelu subkulture, te ovisnosti kao važnom psihološkom, društvenom i porodičnom problemu modernog društva.

ZIDOVI KOJI SANJAJU / DREAMING WALLS: INSIDE THE CHELSEA HOTEL
Belgija, Francuska, Sjedinjene Američke Države, Nizozemska, Švedska, 2022, 80 min.
Režija: Amélie van Elmbt, Maya Duverdier
Rastrzani strahom i kaosom, nakon osam godina građevinskih radova i života pod skelama, 51 stanovnik hotela Chelsea priprema se za dolazeću pobunu, dok ostali prosvjeduju ili se zaključavaju u svojim sobama. Usred tog kaosa, film propituje izvore mita o hotelu Chelsea i izazove koji ga očekuju u budućnosti dok se njegovi stanovnici, prodani kapitalistima, kao i sami zidovi hotela suočavaju s historijskom prekretnicom u svom životu.

  1. Sarajevo Film Festival bit će održan od 12. do 19. kolovoza 2022.

Besplatni mali oglasi

Više iz kategorije