PONIŠTENA OKOLINSKA DOZVOLA ZA DEPONIJU UBORAK

Građanska inicijativa „Jer nas se tiče“ se već četiri godine bori protiv zatvaranje deponije Uborak, koja svojim postojanjem već desetljećima zagađuje okolinu i ozbiljno narušava zdravlje stanovnika južnog sliva rijeke Neretve, a pogotovo onih koji žive u njenoj neposrednoj blizini. Dosadašnja borba napokon je urodila plodom tako što je u par dana Županijski sud u Sarajevu u dva navrata presudio u korist udruženja građana „Jer nas se tiče“, i to u slučaju tužbe protiv Plana prilagođavanja deponije i tužbe protiv Okolinske dozvole. Oba rješenja izdata su od strane Federalnog ministarstva okoliša i turizma.

Tužbom od 13.01.2022. godine Udruženje „Jer nas se tiče“ je pokrenulo upravni spor protiv okolinske dozvole izdate od strane FMOIT. U tužbi je između ostalog navedeno da je nadležni organ rješavajući po slobodnoj ocjeni prekoračio granice ovlaštenja koje su mu date pravnim propisima i odlučio suprotno cilju u kome je ovlaštenje dato. Također, u tužbi stoji da u spornom Rješenju nije pravilno primijenjen član 3 Zakona o upravljanju otpadom koji definira da će se upravljanje otpadom obavljati tako da se podrazumijevaju neophodne mjere koje će osigurati tretman i odlaganje otpada bez ugrožavanje zdravlja ljudi, bez stvaranja štete i uzrokovanje značajnog rizika po okolinu, po vodu, zrak, tlo, životinje i biljke, a Zakon propisuje da su prava na zaštitu ovih elemenata nepovrediva i zaštićena!

Poništenje okolinske dozvole, znači da deponija Uborak nema ključni dokument za ishodovanje svih ostalih dokumenata koji su potrebni za njen legalan rad. Podsjećamo, ovo nije prvi put da se rukovodstvo deponije i Grad Mostar nalaze u ovakvoj situaciji. U prosincu 2019. godine članovi udruženja „Jer nas se tiče“ su blokirali deponiju zbog toga što je radila bez valjane okolinske dozvole. Znači, nakon tri godine se ponavlja isti scenarij, pa se aktivisti iz udruženja „Jer nas se tiče“, kao i ostali građani Mostara pitaju do kada će se odgovorne osobe Grada Mostara poigravati sa strpljenjem i životom njegovih građana?

„Tražimo hitno zatvaranje deponije koja za svoj rad nema zakonsko uporište!“ – traže iz Udruženja. Kako bi njen rad ponovno stavili u zakonske okvire potrebno je osigurati novu okolinsku dozvolu, za koju treba uraditi Studiju utjecaja na okolinu. Iz udruženja sa sigurnošću tvrde da ista, ako bi se ispoštovale sve zakonske procedure, ne bi išla u prilog vlasničkim strukturama. Odmah nakon prošlih, lokalnih izbora, građani su dobili usmeno obećanje da će se iznaći nova, odgovarajuća lokacija, ali do dana današnjeg, ništa nije urađeno po tom pitanju, te se s pravom osjećaju prevareni.

Mnogo vremena je izgubljeno na lažna obećanja, i na krivične prijave protiv građana, jer su branili svoje živote. Smatraju da im je zbog neodgovornosti vladajućih struktura koje nisu dorasle problemu pred kojim su se našli, svakodnevno ugrožen život, i ozbiljno razmatraju mogućnost tužbi i krivičnih prijava protiv pojedinaca izravno uključenih u rješenje ovog problema. Ovakvo nemarno ponašanje ne samo da ugrožava živote građana Mostara već vrijeđa i intelekt građana.

Čiji je interes da se pitanje deponije Uborak ne riješi? Postoji li i u ovome slučaju kao i u većini problema u Mostaru interes nekog pojedinaca koji je veći od interesa građana Mostara? Iz udruženja „Jer nas se tiče“ odavno upozoravaju odgovorne osobe Grada Mostara da vrijeme za rješenje problema zvani deponija Uborak polako ističe i svakim danom su sve odlučniji u svome zahtjevu da se ista zatvori i pronađe nova lokacija koja neće uticati na život nekog pojedinca. Građani poručuju:

ŠTO ČEKATE? ZATVORITE DEPONIJU UBORAK I PRONAĐITE NOVU LOKACIJU!

Besplatni mali oglasi

Više iz kategorije