Počeo projekt odvajanja otpada ‘Eco Win’

U suradnji s 24 osnovne i srednje mostarske škole danas je prigodnom svečanošću započela  provedba projekta odvajanja otpada “Eco Win”.

Kako su istaknuli iz Udruženja „Zajedno za naš grada, radi se o projektu bez vremenskog ograničenja u okviru kojeg će svaka osnovna i srednja škola dobiti tri kontejnera za odvajanje plastike, papira i limenki, a usporedo će se vršiti i edukacija učenika koju će voditi stručni tim.

Inače, cijeli projekt i financira Udruženje “Zajedno za naš grad” a potporu njegovoj provedbi daju Grad Mostar i Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNŽ.

Predsjednik tog udruženja Nermin Mehić kazao je kako je ono zaslužno za ideju, realizaciju i financiranje projekta te da je mu posebno drago što su direktori škola i Gradska uprava Mostara izuzetno dobro prihvatili projekt.

– Želja nam je educirati učenike i dati ideju koja će, zasad, biti realizirana uz pomoć 24 škole. Mi nećemo prodavati otpad nego ćemo ga odvajati i davati na dalju obradu, a zauzvrat ćemo, nadam se, dobiti sredstva za našu javnu kuhinju, kao i školske ekološke projekte – ustvrdio je Mehić.

Gradonačelnik Mostara Mario Kordić naglasio je kako mostarska deponija ima vrlo ozbiljno postrojenje za reciklažu, ali da ono samo kao takvo nije dovoljno te da upravo zbog toga ovaj projekt ima izuzetnu važnost.

– Mi ovih dana raspisujemo natječaj za dodatnu nabavku kontejnera. Ideja je da napravimo što više zelenih otoka kako bi primarno sortirali otpad i onda taj razvrstani primarni otpad ide na to reciklažno dvorište na deponiji i time bi zatvorili taj krug. Već sada se oko 8 posto količine otpada koji dolazi na deponiju reciklira i prodaje i to je ono od čega deponija pravi prihode i plaća svoje troškove – kazao je Kordić dodavši kako je problem oko deponiranja otpada sastavni dio oko reciklaže te da se jedno bez drugog ne može riješiti.

– Dobro je da smo krenuli u tom smjeru, da su se uključile i udruge i da je već svijet građana do te mjere velika da se i sami uključuju u to sve skupa, jer ovo je problem koji samo zajedno možemo riješiti – poručio je gradonačelnik.

Besplatni mali oglasi

Više iz kategorije