Otvorena izložba Eko kolonija 2022.

Sinoć, u utorak 29. studenoga 2022. je bilo upriličeno otvorenje izložbe slika sa međunarodne likovne “EKO KOLONIJE 2022.”. Izložba je otvorena u Narodnoj knjižnici Široki Brijeg I predstavljeno je 21 slika. Od 29. kolovoza do 4. rujna 2022. se održala 13. likovna Eko-kolonija na Blidinju u okviru USAID-ovog projekta PRO-Budućnost, koji djeluje na izgradnji mira i povjerenja među građanima i građankama svih etničkih i vjerskih skupina u Bosni i Hercegovini. Eko koloniju je implementirala nevladina udruga EKO-ZH, Udruga za razvoj, okoliš i kulturu.

Na ovogodišnjoj međunarodnoj koloniji je sudjelovao 21 student sa likovnih Akademija iz Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine u Blidinje Ski & Nature Parku.

Aktivan angažman lokalne zajednice na pomirenju doprinosi napretku zajednice i zbližavanju ljudi, a naša aktivnost radi upravo na izgradnji povjerenja kroz umjetnost, likovno stvaralaštvo I izložbe. Umjetnički voditelj ovogodišnje likovne Eko kolonije i kustos izložbe Kristina Ćavar, mag. sakralnog slikarstva, akad. slikarica je istaknula sljedeće: „Ekologija kao početna točka razvija se kroz platna u vrtlogu boja te u konačnici daje jasnu sliku odraza ljudske duše mladih umjetnika. Zastupljen je nadrealizam, ekspresionizam, simbolizam, i još mnogi drugi likovni pravci koje su sudionici uzimali kao osnovu ispoljavanja vlastite impresije koju je izazvalo Blidinje. Spoj umjetnosti i ekologije očituje se kroz interakciju tijekom realizacije projekta ali objedinjuje se u vidu izložbe predstavljene javnosti. Ovogodišnja izložba je dubokoumna, nosi snažnu poruku. To je poruka mira, filantropski orjentirana, apelira na očuvanje okoliša i mira u svakom čovjeku. HOMO ECOLOGICUM – HOMO PACIS.“

Tema kolonije su blidinjski krajolici, kulturno-povijesne znamenitosti Blidinja i okolice te ljepote vjerskih građevina. Izložba pokazuje uspješnost navedenoga projekta ali I mogućnost postizanja dobrih rezultata u saradnji s našim lokalnim zajednicama. Na izložbi nazočnima se obratio stručni suradnik u Ministarstvu obrazovanja, kulture i športa Zapadnohercegovačke županije gospodin Josip Primorac koji je istaknuo da izloženi radovi studenata s različitih likovnih Akademija traže svoje mjesto pod „likovnim Suncem“ te da unose promjenu i oplemenjuju kulturno naš grad. Tim riječima je gospodin Primorac proglasio izložbu otvorenom.

Projekat PRO-Budućnost provodi američka humanitarna organizacija Catholic Relief Services CRS, sa partnerima: Caritasom BiH, Institutom za razvoj mladih KULT, Forumom građana Tuzla (FGT) i Helsinškim parlamentom građana Banjaluka (hCA).

Izložba ostaje otvorena do 2. prosinca 2022.

Besplatni mali oglasi

Više iz kategorije