Otvorena Godišnja konferencija „Misli o prirodi!“: Više nego ikada potrebno je posvetiti pažnju okolišu

Danas je jasnije nego ikada koliko je priroda ugrožena, a značaj projekata kakav je „Misli o prirodi!“ tek će se uvidjeti u vremenu pred nama, poručila je Aida Daguda, direktorica Centra za promociju civilnog društva na otvaranju velike Godišnje konferencije projekta koji se održava danas i sutra u Sarajevu.

O značaju zaštite okoliša govorila je i ambasadorica Švedske u BiH Johanna Strömquist, izdvojivši ovu temu kao jedan od prioriteta Ambasade. Upravo zbog toga, naglasila je Strömquist, Ambasada Švedske nastavit će suradnju s lokalnim partnerima u ovoj oblasti, a posebno je sretna zbog uspjeha koji je Centar za promociju civilnog društva ostvario u okviru projekta „Misli o prirodi!“ koji Ambasada finansira.

Prisutnima se na otvaranju konferencije obratio i ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Županije Sarajevo Enver Hadžiahmetović, ističući kako je Ministarstvo svjesno izazova s kojima društvo suočava kada je u pitanju okoliš, te zahvaliviši Centru za promociju civilnog društva i civilnom društvu u opće na njihovom doprinosu u rješavanju istih.

Dvodnevna Godišnja konferencija „Misli o prirodi!“ će u okviru osam panela ugostiti oko 40 osoba koje su na različite načine sudjelovale u projektu – predstavnike/ce devet Eko HUBova osnovanih i financiranih u okviru projekta, ostalih nekih od 31 organizacije korisnika grant sredstava „Misli o prirodi!“, novinara i novinarki, mladih, škola koje su sudjelovale u projektu…

Ovo je projekt koji je pomogao našoj organizaciji da ojača svoje kapacitete i pokrene mrežu organizacija na području na kojem djelujemo“, poručila je Medina Garić, predstavnica organizacije LIR Evolution, koordinatora Eko HUBa Banja Luka koji djeluje, osim Banja Luke, i na području Prijedora, Čelinca, Prnjavora i Dervente.

Eko HUB Banja Luka, osim umrežavanja lokalnih organizacija civilnog društva, institucija i organa lokalnih vlasti, ostvario je suradnju i s lokalnim tvrtkama, uključivši ih u edukativne sastanke na kojima su im predlagali načine na koje mogu poboljšati društvenu odgovornost u sektoru okoliša. Medina je posebno naglasila uključivanje poduzeća u promociju akcija smanjenja emisija zagađenja, racionalnog korištenja resursa i principa cirkularne ekonomije.

Prvi današnji panel posvećen je upravo rezultatima koji su ostvarili Eko HUBovi, a na narednim će govoriti predstavnici ostalih projekata koji se financiraju u okviru drugih segmenata projekta „Misli o prirodi!“ – zagovaračke mreže koje rade na zagovaranju određenih društvenih promjena u oblasti zaštite okoliša, inicijative za društvenu odgovornost tvrtki te medija.

Jedan od današnjih panela bit će posvećen i mladima koji su sudjelovali u projektnim aktivnostima.

Nedim Nogo, aktivist za zaštitu okoliša i jedan od sudionika Ljetnog eko kampa za mlade održanog ovog mjeseca, obrativši se novinarima i novinarkama ispričao je o svom iskustvu na kampu, te naglasio značaj takvih aktivnosti na umrežavanju mladih koji se bave ovom temom, ali i poticanje na razmišljanje onih koji do sada na nju nisu obraćali posebnu pažnju.

Danas će na konferenciji biti dodijeljene i nagrade pobjednicima/ama izazova za mlade za najbolji video na temu zaštite okoliša.

Godišnja konferencija „Misli o prirodi!“ nastavit će se sutra panelima posvećenim aktivnostima u okviru projekta za novinare i novinarke, kada će biti dodijeljene i nagrade pobjednicima/ama konkursa za novinare „Eko novinar/ka“, ta kampanji „Ja sadim, a ti?“.

Besplatni mali oglasi

Više iz kategorije