Okus Istre na albumu “Istrian Instrumental Rhapsody” Brune Krajcara

Bruno Krajcar, jedan od naših najsvestranijih akademskih glazbenika, skladatelja i kantautora predstavlja album instrumentalnih skladbi s okusom čarobne Istre “Istrian Instrumental Rhapsody”.

“Istrian Instrumental Rhapsody” niz je od jedanaest kontrastnih skladbi različitih boja, raspoloženja i tonaliteta, ali objedinjenih jedinstvenim glazbenim zvukom istarske ljestvice. Iz srca Europe, čarobne ljepotice Istre, ovim albumom, lišenim jezičnih barijera, autor želi približiti svijetu našu još nedovoljno otkrivenu glazbenu baštinu.

U moru globaliziranih glazbenih repeticija želio sam današnjem čovjeku ovom instrumentalnom kompilacijom podariti arhaičnost i istovremeno svježinu glazbene fuzije različitih žanrova s elementima heksatonske ljestvice koja je iznikla iz istarske netemperirane tradicijske pjesme. Ona se stoljećima prenosila usmenom predajom sve do trenutka kada je dugogodišnjim terenskim istraživanjem Ivan Matetić Ronjgov utemeljio  tonski niz od šest tonova, čime je omogućio da elementi netemperiranog istarskog napjeva postanu dio umjetničke temperirane glazbe.
U svom formalnom glazbenom obrazovanju u najranijoj mladosti susreo sam se s vokalnim, ali i klavirskim djelima Ronjgova što je dijelom formiralo moju glazbenu filozofiju, a koja u ovom mom odabiru glazbenih djela nastalih od 1989. godine, pa do današnjih dana, najbolje odzvanja baš na ovom instrumentalnom albumu. Neke od skladbi s albuma nastale su izvorno kao instrumentalne, dok su neke od pjevanih obrađene u instrumentalnim verzijama. Nadam se da će ovaj moj autorski doprinos pomoći u tome da istarska ljestvica bude percipirana kao mala zvukovna egzotičnost iz Lijepe naše, na tragu naših vinskih bisera, malvazije i terana. Od srca zahvaljujem svim glazbenim prijateljima koji su utkali svoje znanje, talent i emocije u ove izvedbe, te svima koji su tehnički omogućili ove tonske zapise. Želim svima vama koji se budete prepustili ovom istarskom sazvučju otkrivanje novih glazbenih vizura uz puno dobrih vibracija.“, poručio je Bruno.

Album “Istrian Instrumental Rhapsody” dostupan je na svim streming servisima.

Besplatni mali oglasi

Više iz kategorije