Održana konferencija “Društveni izazovi europskih marko-regija”

U organizaciji Gospodarske komore FBiH danas je u Mostaru održana Prva zajednička konferencija Foruma komora Jadransko – Jonske makro-regije i Dunavskog Biznis Foruma ”Društveni izazovi europskih makro-regija” na kojoj je nazočio dr.sc. Nevenko Herceg, predsjednik Vlade HNŽ.

Predsjednik Herceg, obraćajući se nazočnima istaknuo je kako Vlada Hercegovačko-neretvanske županije, na čijem je čelu, u cijelosti dijeli europske vrijednosti integriranja i čvrsto je opredijeljena da se, kroz partnerstvo i suradnju, još snažnije uključi u taj proces i tako doprinese što skorijem prijemu BiH u članstvo EU.

Čvrsto vjerujemo kako smo dorasli tom izazovu, ali i da u svakom trenutku možemo  tražiti i dobiti pomoć onih koji su te kriterije već ispunili i dostigli europske standarde. U tom svjetlu vidimo i održavanje današnje konferencije čiji cilj i jeste razmjena iskustava i promicanje djelotvornije suradnje naših regija.“ kazao je predsjednik Herceg dodavši kako će nam ova suradnja pomoći u traženju odgovora i strategija za društvene izazove kojima svjedočimo i one koji su pred nama.

Suočeni s izazovom koji je pred sve nas postavila borba s korona virusom, moramo sve naše aktivnosti planirati svjesni te činjenice. Unatoč tomu život ne smije stati i moramo tražiti odgovore na ključne društvene izazove. Svjedoci smo kako je Europa kojoj pripadamo suočena s više ugroza koje od nas traže zajednički odgovor – odgovor koji moramo ponuditi već danas. Tu, prije svega, mislim na klimatske promjene koje su ozbiljna prijetnja čovječanstvu i ukoliko se ne iznađe adekvatan odgovor, suočit ćemo se s globalnom krizom. U takvim okolnostima ne smijemo zanemariti ni naša nastojanja na poboljšanju cjeloživotnog zdravlja, osiguranju kvalitetne hrane i pitke vode,  prelazak na obnovljive izvore energije, te postizanje gospodarstva koje će biti učinkovito, ali i otporno na klimatske promjene.“ rekao je predsjednik Herceg istaknuvši kako  se ova pitanja prioritetno rješavaju između država i da smo mi, kao županija, zbog prirodnih resursa, zemljopisnog položaja i društvene odgovornosti,  ozbiljno zainteresirani sudjelovati u traženju odgovora na te izazove.

Predsjednik Herceg kazao je kako je HNŽ, kao članica Jadransko-jonske euroregije spremna za suradnju u četiri ključna područja – povezivanje regija, očuvanje, zaštita i poboljšanje kakvoće okoliša, poboljšanje regionalne privlačnosti, a kao jedini bosanskohercegovački izlaz na more i za područje upravljanja inovativnim rastom u području ribarstva i marina, ali i za provedbu politika o kojima će danas na ovoj Konferenciji biti riječ.

Vlada HNŽ nema apsolutno nikakvih dvojbi i uložiti ćemo sve snage da, kroz prekograničnu i međuregionalnu suradnju, te zajednički rad na projektima usvojimo europske vrijednosti ali i omogućimo promoviranje naših gospodarskih, kulturnih, prirodnih i drugih resursa, te njihovo održivo korištenje.“ zaključio je predsjednik Herceg.

Inače, Konferencija ”Društveni izazovi europskih makro-regija” je međunarodnog karaktera te se po prvi put organizira uz aktivno sudjelovanje dva Foruma iz dvije priznate europske makro-regije. Organizatori su  istaknuli kako im je cilj ovu konferenciju u narednom periodu kandidirati kao projekt EU te svake godine, Konferencijom, biti mjesto spajanja dvaju europskih makro-regija. 

Besplatni mali oglasi

Više iz kategorije