Održana druga Konferencija Zavoda zdravstvenog osiguranja HNŽ

„Zdravstveno osiguranje u sustavu zdravstva – uloga i izazovi“ naziv je danas završene druge Konferencija Zavoda zdravstvenog osiguranja HNŽ s međunarodnim sudjelovanjem.

Cilj Konferencije bio je predstaviti rada Zavoda zdravstvenog osiguranja i razmjenom iskustava potaknuti sudionike u sustavu zdravstva na pronalaženje inovativnih rješenja za učinkovitiji zdravstveni sustav.

Direktor Zavoda, Rade Bošnjak, osvrnuo se na rad Zavoda zdravstvenog osiguranja i strateške projekte koji ovaj Zavod čine oglednim primjerom uspješnosti. Sustav upravljanja kvalitetom (SUK), Integrirani zdravstveni informacijski sustav (IZIS), Integrirani model plaćanja bolničke zdravstvene zaštite (DRG) i razvoj primarne zdravstvene zaštite (PZZ) s posebnim naglaskom na razvoj obiteljske medicine su projekti koje je Zavod uspješno proveo ili još uvijek provodi. „Preduvjet svih promjena bila je uspješna provedba projekta uvođenja Sustava upravljanja kvalitetom što je osiguranicima omogućilo brži i kvalitetniji pristup svim pravima i uslugama iz zdravstvenog osiguranja. To je ono što ovaj Zavod izdvaja i čini drugačijim u odnosu na druge i zbog toga smo ponosni na naše projekte koje kao pozitivan primjer prepoznaje, kako domaća javnost, tako i primjerice Svjetska banka. Inače Zavod primjenjuje suvremeni model procesnog upravljanja uz balansiranu matričnu organizaciju i liderstvo čime teži biti poslovno izvrstan sukladno europskim kriterijima. Pred nama je još puno posla, a izdvojit ću dva osnovna dugoročna cilja – primijenjena funkcionalna integrirana zdravstvena zaštita i E-zdravstvo. Zato su nam potrebna vaša iskustva, vaša znanja i vaše vještine jer inovativna rješenja i učinkovitiji sustav oblikuju ljudi od struke i znanosti, a to jeste vi.“

Tijekom trodnevnog rada obrađeno je pet tematskih cjelina „Financiranje i ugovaranje“, „Modeli plaćanja usluga bolničke zdravstvene zaštite po jedinici usluge“, „Informatizacija zdravstvenog sustava- opseg i integriranost“, „Kvaliteta i sigurnost“ i „Učenje i razvoj u zdravstvu i zdravstvenom osiguranju“.

Savjetnica za zdravstveno osiguranje u Zavodu zdravstvenog osiguranja HNŽ, mr. sc. Ana Vidačak dr.med., je predstavila tematske cjeline Konferencije i istakla kako, pored strateške suradnje s visokoobrazovnim ustanovama, i Konferencijom Zavod okuplja, sluša i dijeli znanja i iskustva s ljudima od struke i znanosti u cilju ostvarenja primarnog cilja Zavoda, a to je zadovoljan osiguranik.
U ime Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi, supokrovitelja Konferencije, ministar, dr. sc. Goran Opsenica, je kazao kako je, na način na koji Zavod okuplja stručnjake iz oblasti zdravstvenog osiguranja, liječnike, stručnjake iz oblasti menadžmenta u zdravstvu, predstavnike akademske zajednice i sve druge zainteresirane, moguće prepoznati inovativna rješenja za učinkovitiji zdravstveni sustav.

Konferenciju je svečano otvorio predsjednik Vlade HNŽ, dr. sc. Nevenko Herceg. Predsjednik Herceg je u ime Vlade koja je pokrovitelj druge Konferencije Zavoda zdravstvenog osiguranja HNŽ čestitao organizatoru na organizaciji ovog važnog događaja i kazao kako je siguran da će Konferencija ponuditi odgovore na niz pitanja s kojima se susreće zdravstveni sustav.

Sudionici su imali prigodu čuti 23 predavanja i sudjelovati u pet panel rasprava uglednih stručnjaka iz zemlje i inozemstva, poput prof.dr. Klausa-Dirke Henkea, njemačkog sveučilišnog profesora ekonomije i člana Savjetodavnog odbora pri njemačkom Ministarstvu financija, potom prof.dr. Thomasa Luxa iz Njemačke, mag. Karmen Krom Kenk iz Zavoda za zdravstveno osiguranje Slovenije i brojnih drugih.

Uz veliki broj liječnika konferenciji su nazočili i zamjenik predsjedatelja Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, prof. dr. sc. Dragan Čović, predsjednik Vlade, dr. sc. Nevenko Herceg, predsjedatelj Doma naroda Parlamenta Federacije BiH i zamjenik predsjednika Skupštine HNŽ, Tomislav Martinović, ministar zdravstva, rada i socijalne skrbi HNŽ dr. sc. Goran Opsenica i drugi ministru u Vladi Hercegovačko – neretvanske županije/kantona, dekan Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru, prof. dr. sc. Ivan Ćavar, predstavnici fondova i zavoda zdravstvenog osiguranja iz BiH i inozemstva, gradonačelnici i načelnici gradova i općina u HNŽ, ravnatelji/ direktori medicinskih ustanova iz ove županije/kantona kao i predsjednici i članovi upravnih vijeća zavoda i zdravstvenih ustanova.

Konferencija je održana u hotelu „Mepas“ u Mostaru.

Besplatni mali oglasi

Više iz kategorije