Od BiH su u korupciji gore samo dvije države Europe

Bosna i Hercegovina ponovno je nazadovala u ovogodišnjem istraživanju Indeksa percepcije korupcije (Corruption Perception Index – CPI) koji objavljuje Transparency International (TI) i zauzima uvjerljivo najniže mjesto u regiji i treće najgore mjesto u Europi kada je u pitanju stanje korupcije u zemlji.

Samo su Rusija i Ukrajina ostvarile gori rezultat od BiH, koja s ocjenom 34 na ljestvici od 0 do 100, spada u red zemalja u kojima se stanje korupcije najviše pogoršava.

Dok brojne zemlje regije idu naprijed, BiH je od 2012. godine nazadovala čak 8 indeksnih bodova i zajedno s Turskom u ovogodišnjem globalnom izvješću TI izdvojena je kao primjer najvećeg pada u odnosu na 2012. godinu u regiji Istočne Europe i Središnje Azije.

Najgori trend od svih država

BiH bilježi najgori trend od svih država okruženja što najbolje prikazuje primjer Kosova, koje je od 2012. s ocjene 34, do 2022. godine napredovalo na 41 indeksni bod, dok je BiH za istih deset godina sa 45 nazadovala na 34 boda. U ključnim nalazima za regiju Istočne Europe i Središnje Azije, navedeno je da zemlje Zapadnog Balkana ne mogu suzbiti organizirani kriminal zbog pogoršanja vladavine prava i “zarobljenog” pravosuđa.

BiH je na povijesnom dnu

Posebno je naglašeno da je BiH na povijesnom dnu, a da etničke podjele ometaju demokratske institucije potrebne za borbu protiv korupcije, što se posebno vidjelo u Tužiteljstvu BiH, za koje se navodi da postoje ozbiljne sumnje u njegovu sposobnost da procesuira korupciju, a da je imenovanje novog glavnog tužitelja BiH prošlo u manjkavoj proceduri u kojoj su tri od četiri prvobitna kandidata ili odustala ili su eliminirana.

Brojni korupcijski skandali, ostavke i sam način izbora glavnog tužitelja su ozbiljno doveli u pitanje integritet Tužiteljstva, navedeno je u regionalnom priopćenju. Zbog ovakvog stanja u pravosuđu godinama nije procesuirano nekoliko važnih slučajeva organiziranog kriminala i korupcije uključujući i one u kojima su sudjelovali visoki dužnosnici. Samo jedan od posljednjih primjera je suđenje odgovornima za kriminal u Bobar banci težak preko 100 milijuna KM koji je nakon dugogodišnje pravosudne farse završio oslobađanjem jedne od prvooptuženih u ovom predmetu, a sličan epilog imale su i brojne druge korupcijske afere.

Žurna akcija na sprečavanju daljnjeg propadanja zemlje

TI BIH je u saradnji s međunarodnim i domaćim stručnjacima izradio prijedlog Agende dobrog upravljanja 2025, ponudivši tako inovativan pristup izazovima upravljanja u zemlji, uzrokovanim dominantnim zarobljavanjem države od strane etno-nacionalnih elita.

U Agendi je predstavljen set mjera za borbu protiv korupcije izvan tipičnih i konvencionalnih, koji bi potencijalno mogao osloboditi ove napore od opstrukcija političkih elita. Neke od mjera odnose se na: provođenje sustavnih funkcionalnih revizija javnog sektora u cilju njegove optimizacije, centralizaciju javnih nabavki, unaprjeđenje integriteta izbornog procesa i političkih stranaka, stoji u izvješću Transparency Internationala.

Besplatni mali oglasi

Više iz kategorije