Obilježavanje godišnjice – Odnos SPKD ‘Prosvjeta’ prema Sarajevu nije se mijenjao 120 godina

Odnos Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva “Prosvjeta” Sarajevo prema gradu u kojem djeluje nije se mijenjao od osnivanja do danas, istaknuto je večeras na akademiji u sarajevskom Domu Oružanih snaga BiH kojom je obilježena 120 godišnjica postojanja i rada te institucije.

Predsjednik SPKD Prosvjeta Nedeljko Masleša

Predsjednik Društva Nedeljko Masleša izjavio je da su davne 1902. ugledni građani Sarajeva tog vremena osnovali SPKD “Prosvjeta” radi čuvanja i njegovanja kulture, običaja i tradicije srpskog naroda na ovom prostoru.

Dodao je da je od osnivanja “Prosvjeta” imala izuzetne odnose s Gradskom upravom Sarajeva, prolazeći kroz sve burne periode povijesti grada i šire zajednice.

Potcrtao je da su ponosni na činjenicu da je “Prosvjeta” proglašena društvom od posebnog značaja za grad Sarajevo, a dobitnici su i njegove Šestotravanjske nagrade, kao i Plakete Kantona Sarajevo.

U okviru akademije uručene su Velike povelje “Prosvjete” Bošnjačkoj zajednici kulture “Preporod”, Hrvatskom kulturnom društvu “Napredak” i Židovskom kulturno-prosvjetnom i humanitarnom društvu “La Benevolencija”.

Ovo značajno priznanje u ime HKD Napredak primio je predsjednik dr. sc. Nikola Čiča.

Nedeljko Masleša i dr. sc. Nikola Čiča

U proteklim mjesecima održan je niz različitih manifestacija koje su posvećene 120. godišnjici postojanja “Prosvjete”.

Besplatni mali oglasi

Više iz kategorije