Obilježavanje 10. godina Ureda za studente s invaliditetom

Svečano obilježavanje 45. obljetnice postojanja Sveučilišta u Mostaru započelo je obilježavanjem 10. godina Ureda za studente s invaliditetom. Osobe s invaliditetom predstavljaju skupinu koja je manje zastupljena u sustavu visokoga obrazovanja, a tu činjenicu svojim primjerom i podrškom žele promijeniti na Sveučilištu u Mostaru. Uvodna obraćanja imali su rektor Sveučilišta u Mostaru prof. dr. sc. Zoran Tomić i voditelj Ureda za studente s invaliditetom Marijan Tustonja.

Vi ste naš ponos, vi ste naša snaga i tako mora biti ne samo u definiciji nego u praksi, očekujući jaču sinergiju, još više empatije prema vrijednostima o kojima svi danas govorimo, čestitam Vam 10. godišnjicu i nadam se da ćemo se narednih dana i mjeseci vidjeti na implementaciji ovih prijedloga“, istaknuo je rektor Tomić.

Voditelj Ureda za studente s invaliditetom Marijan Tustonja rekao je kako Ured danas broji 29 studenata s različitim oblicima invaliditeta te da je to podatak iz prethodne akademske godine s obzirom da se mapiranje za tekuću još uvijek vrši.

Studenti su glavni pokretač našega Ureda i njihove ideje, inicijative i zahtjevi najvažniji su u našem funkcioniranju. Pa tako danas na ulazu na fakultete imamo oznaku na brajici, također na ulazu u dekanat i u studentsku referadu. Ono što je bio cilj ove inicijative jest da osluškujemo ono što studenti s invaliditetom traže od nas i načine kako ih implementirati. Možemo reći kako je 6 od 11 ustrojbenih jedinca prilagođeno osobama s invaliditetom, a Sveučilište u Mostaru nastoji kroz svoju strategiju prilagoditi i ostalih pet“, zaključio je Tustonja.

Nakon uvodnih obraćanja uslijedila je dodjela nagrada i priznanja zaslužnim pojedincima i institucijama za suradnju i izniman doprinos razvoju Ureda, a u ime nagrađenih obratila se studentica studija Edukacijske rehabilitacije Martina Litanj.

Iz iskustva znam da nije lako biti živi primjer nečega, posebnu težinu nosi biti pozitivan primjer. Unatoč tomu pozivam mlađe kolege studente da svojim angažmanom doprinesu izgradnji društva i akademske zajednice kakvu želimo. Jedino tako se možemo riješiti predrasude da su osobe s invaliditetom „jedinci ili heroji” nije sve crno-bijelo, sivo je. Osobe s invaliditetom kao i svi drugi žele radi i živjeti od svoga rada“, kazala je Litanj.

Na obilježavanju je prikazano i iskustvo studiranja studenata s invaliditetom na Sveučilištu u Mostaru, kojih je trenutačno 29. Oslanjajući se na međunarodne dokumente i važeću zakonsku regulativu u Bosni i Hercegovini, kojima se osiguravaju osnovna ljudska prava, a među njima i pravo na obrazovanje, Sveučilište u Mostaru želi osigurati uvjete za jednak pristup, aktivno sudjelovanje u visokome obrazovanju za sve.

Besplatni mali oglasi

Više iz kategorije