Naša stranka Zenica: Neophodno oštrije sankcioniranje zbog izazivanja požara

U zadnjih mjesec dana na području grada Zenice vatrogasna služba imala je 71 intervenciju. Čak 39 požara bilo je uzrokovano neodgovornim ponašanjem pojedinaca. Tim povodom reagirao je Gradski odbor Naše stranke Zenica.

„Naša stranka je i ranijih godina ukazivala na neophodnost povećanja podrške Vatrogasnom društvu. Zalagali smo se za modernizaciju vatrogasne opreme kao i omogućavanje pristupa hidrantima oko stambenih jedinica koji su trenutno većinom uništeni i pretvoreni u parking mjesta. Nažalost, živimo u ekstremnom vremenu kada se bilježe nezapamćene temperature te neadekvatna opremljenost vatrogasnih službi košta nas sve više.

Također, ne radi se ništa ni na osvještavanju građana o opasnostima koje potencijalno nosi njihovo rukovanje zapaljivim materijama i vatrom, pogotovo na otvorenom u ljetne dane.

Naši zahtjevi otprije pokazuju se sve više opravdanim. Osim unapređenja rada vatrogasnih službi sada tražimo i dizanje svijesti građana o potrebi za odgovornijim ponašanjem ali i izvještaj nadležne službe o tome koliko su ovog ljeta imali pritužbi na nesavjesno ponašanje pojedinaca kada je u pitanju opasnost od požara, koliko su intervencija imali i na koji su način sankcionirali neodgovorne.

Tražimo to kako bismo na osnovu predočenih podataka mogli izvršiti analizu učinkovitosti postojećih mjera za zaštitu od požara te osmišljavanje boljih ako se postojeće mjere pokažu neučinkovitim“, rekli su u Gradskom odboru Naše stranke Zenica.

Besplatni mali oglasi

Više iz kategorije