Naša stranka: Sudjelovati ćemo u pregovorima ako je prijedlog Naše stranke na dnevnom redu

Europska službenica Angelina Eichhorst i američki diplomata Matthew Palmer u četvrtak i petak će u Neumu organizirati sastanak na kojem će s političkim službenicima iz Bosne i Hercegovine razgovarati o izmjenama Izbornoga zakona. Poziv na sudjelovanje u sastanku dobila je i Naša stranka. Iz Naše stranke kažu da njihovo sudjelovanje zavisi od same agende sastanka koja im nije poslana.

„Poziv smo dobili, međutim ne želimo ići naslijepo. Tražimo da nam se dostavi agenda sastanka, ali i da su u njoj jasno precizira vrijeme za prezentaciju ustavnih promjena koje smo predložili i koje su ušle u parlamentarnu proceduru. Bez toga ne vidimo svrhu našeg odlaska na sastanak. Ne želimo biti demokratski dekor niti stvarati privid parlamentarizma ako će se raspravljati samo o onome što imaju predložiti SDA i HDZ te davati njihovim prijedlozima na težini te legitimirati stvari koje ocjenjujemo kao cementiranje BiH u podjelama.

Podsjećamo, naši prijedlozi ustavnih promjena podrazumijevaju potpunu implementaciju presuda Europskog suda za ljudska prava u slučajevima Pilav, Sejdić/Finci, Zornić, Šlaku i Pudarić. Također, zadržavaju se svi mehanizmi zaštite koje entiteti i konstitutivni narodi trenutno uživaju.

Zalažemo se za uvođenje jednog predsjednika sa simboličnim ovlastima, koji se posredno bira u Parlamentarnoj skupštini, te prebacivanje zaštite vitalnih interesa iz Doma naroda u jednodomni parlament.

Time bismo ključno mjesto političkih prijepora u predizborno vrijeme, dakle pitanje izbora člana Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda, u potpunosti neutralizirali i političku raspravu i kampanje konačno usmjerili ka rješavanju životnih problema građana koji se sve više gomilaju i sve su teže prilike za njihovo rješavanje.“

Besplatni mali oglasi

Više iz kategorije