Na 28. Sarajevo Film Festivalu 235 filmova iz 62 zemlje u 19 programa

Uoči početka 28. Sarajevo Film Festivala, u kinu Meeting Point u Sarajevu upriličeno je druženje s predstavnicima medijima te partnerima i pokroviteljima Festivala, među kojima su i Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo, Turistička zajednica Kantona Sarajevo te Općina Centar Sarajevo.

Dobrodošlicu svima, kao i dobrodošlicu publici i gostima na ovogodišnji Festival, poželio je direktor Sarajevo Film Festivala Jovan Marjanović: “U ovogodišnjem programu publika ima priliku pogledati 235 filmova iz 62 zemlje u 19 programa, od čega 51 premijerno prikazani film iz naše regije u četiri takmičarske selekcije čini Sarajevo Film Festival najvećom prezentacijom kinematografija Jugoistočne Europe na svijetu. Raduje nas ponovni susret s publikom bez ograničenja, u punom kapacitetu i s gostima iz cijelog svijeta. Naša publika, gosti, bogat konferencijski program, Masterclassi s Paulom Schraderom, Sergeiom Loznitsom, Rubenom Östlundom, Arijem Folmanom, Jasmilom Žbanić, Michelom Winterbottomom, prezentacija najboljih TV serija, pretpremijere i premijere regionalnih i domaćih naslova, projekcije u Mostaru i u drugim gradovima, Sarajevo Film Festival će učiniti jedinstvenim praznikom filmske i televizijske umjetnosti. Raduje nas i predfestivalska projekcija, dan prije početka Festivala, 11. kolovozu u Ljetnom kinu Coca–Cola u 20.30 sati. Bit će prikazana radna verzija filma Jasmile Žbanić, uz besplatan ulaz i uz poziv svima da sudjeluju u završavanju ovog filma. Jasmila Žbanić i produkcija DEBLOKADA tragaju za filmskim arhivom, fotografijama i pričama o Emeriku Blumu, legendarnom direktoru Energoinvesta i gradonačelniku Sarajeva te zajedno pozivamo građane da sudjeluju u završetku ovog filma. Radujemo se početku Festivala, zajedničkom gledanju filmova i festivalskoj atmosferi koju ćemo, siguran sam, pamtiti”.

Predsjednik Turističke zajednice Kantona Sarajevo Kenan Magoda: “Sarajevo Film Festival tradicionalno predstavlja vrhunac turističke sezone u Kantonu Sarajevo i od strane Turističke zajednice Kantona Sarajevo prepoznat je kao nezaobilazan dio turističke ponude i jedan od najznačajnijih kulturnih i društvenih događaja u cijeloj regiji, koji privlači rekordan broj posjetitelja. Ponosni smo što smo dugogodišnji partner Sarajevo Film Festivala i partner nagrade Srce Sarajeva za najbolji igrani film. Zajedničkim radom i zalaganjem šaljemo sliku Sarajeva kao regionalnog filmskog i kulturnog centra i kao mjesta odlične zabave i izuzetnog gostoprimstva. Posebno nas raduju informacije koje imamo s terena, a koje kažu da je za period održavanja Sarajevo Film Festivala većina smještajnih kapaciteta u potpunosti rezervirana, a prihod od turizma bilježi porast čak i u odnosu na rekordnu 2019. godinu. Pozivam sve bh. građane i turiste da i ovog ljeta uživaju u Sarajevu, najkvalitetnijim filmskim projekcijama i osjete posebnu atmosferu i nevjerojatnu energiju zbog koje će sigurno poželjeti ponovo doći u naš grad!”

Načelnik Općine Centar Srđan Mandić: “Cijeneći značaj Sarajevo Film Festivala, zasigurno jednog od najvećih kulturnih projekata u BiH i šire, a koji se najvećim dijelom priprema i realizira na području centralne gradske općine, Opština Centar je pored financijske, pružila i druge vidove podrške organizaciji ovog velikog kulturnog događaja. Opština Centar osim višegodišnje podrške Sarajevo Film Festivalu, već drugu godinu zaredom pravi iskorak i u suradnji s Udruženjem ‘Obala Art Centar’ realizira i kulturno-kreativnu manifestaciju ‘Festival u Centru’.
Za organizaciju ovog događaja Opština Centar je iz budžeta izdvojila 50.000 maraka. Sarajevo Film Festival, kao i Festival u Centru, manifestacije su od posebnog značaja za Opštinu Centar jer se najveći broj festivalskih aktivnosti realizira upravo na području ove lokalne zajednice. Projekt ‘Festival u Centru’ realizirat će se za vrijeme održavanja Sarajevo Film Festivala, od 12. do 19. kolovoza, na lokalitetu Radićeve ulice koja bi u budućem periodu trebala biti pretvorena u pješačku zonu. Za vrijeme trajanja Festivala Radićeva ulica će biti zatvorena za kolski saobraćaj u periodu od 18 sati do 1 sat iza ponoći. ‘Festival u Centru’ je osmišljen po uzoru na street festivale umjetnosti, suvremenih manufaktura i gastronomije, s ciljem da se jača urbani identitet, te da se radost i optimizam vrate na ulice Sarajeva. Ujedno festivalske aktivnosti potiču turističku promociju lokaliteta, te umrežavanje i ekonomsku podršku malim poduzetnicima i lokalnim proizvođačima. Festivalske aktivnosti će biti organizirane tako da ne ometaju stanare okolnih stambenih zgrada u Radićevoj ulici.”

Ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Samir Avdić: “Sarajevo Film Festival je jedan od najprominentnijih filmskih festivala u Europi i važna kulturna manifestacija, ne samo za profesionalce iz filmske industrije nego za sve one koji imaju poveznicu s njom. Najveće zvijezde filma posjećuju naš Sarajevo Film Festival, ali i desetine hiljada gostiju i ljubitelja filma iz cijelog svijeta, kojima, siguran sam, Sarajevo ostaje u najljepšem sjećanju. Sarajevo kao kulturni, sportski centar i turistička destinacija, za vrijeme trajanja Festivala tradicionalno stavlja na raspolaganje sve svoje resurse, sve s ciljem stvaranja dobre festivalske atmosfere u našem gradu, ugodnog boravka sudionika i gostiju Festivala te brojnih domaćih i stranih gostiju, ljubitelja filmske umjetnosti. To čini Ministarstvo kulture i sporta ali i druga resorna ministarstva, kao i Skupština Kantona Sarajevo koja također svesrdno podržava Festival.
Ponosni smo na izmjene i dopune Zakona o filmskoj djelatnosti koje je Skupština usvojila krajem protekle godine, a koje se tiču poticaja za proizvodnju audio-vizualnih djela. Mislim da je to jedan revolucionaran potez za filmsku industriju, koji je pozdravljen od svih filmskih radnika jer daje mogućnost da, zajedno sa našim produkcijskim kućama, i oni koji ne žive u BiH mogu da snimaju filmove na teritoriji Kantona Sarajevo i stvaraju svoja djela, a na temelju toga imaju 30 posto povrata dodijeljenih sredstava od ukupnog iznosa investiranog u izradu jednog audio-vizualnog djela. Jedan od filmova čiju produkciju je podržalo i Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo je i film ‘Praznik rada’ Pjera Žalice koji će svjetsku premijeru imati posljednjeg dana ovogodišnjeg Sarajevo Film Festivala”.

  1. Sarajevo Film Festival u petak, 12. kolovoza otvara film TROUGAO TUGE Rubena Östlunda, dobitnika Zlatne palme na festivalu u Cannesu i ovogodišnjeg dobitnika Počasnog Srca Sarajeva.

Za filmove u programu 28. Sarajevo Film Festivala u prodaji su online ulaznice, koje se mogu kupiti na tickets.sff.ba ili putem web stranice Sarajevo Film Festivala: www.sff.ba. Plaćanjem ulaznica UniCredit MasterCard® karticama putem online platforme ostvarujete 30% popusta. Glavni Box Office (Bosanski kulturni centar, Branilaca Sarajeva 24) otvara se u ponedjeljak, 8. kolovoza u 10 sati.

  1. Sarajevo Film Festival bit će održan od 12. do 19. kolovoza 2022.

Besplatni mali oglasi

Više iz kategorije