Mostar po prvi put domaćin ‘Dužijance’ koju organiziraju bunjevački Hrvati

Gradonačelnik Mostara dr. Mario Kordić danas je upriličio prijem za izaslanstvo Udruge bunjevačkih Hrvata ‘Dužijanca’ iz Subotice.

U izaslanstvu su bili predsjednik Udruge msgr. dr. Andrija Anišić, direktor Marinko Piuković, dopredsjednica Udruge Ljiljana Dulić i član Organizacijskog odbora ‘Dužijance’ Miroslav Kujundžić, a jedan od inicijatora sastanka bio je generalni konzul Republike Hrvatske u Mostaru Marko Babić.

Na sastanku se razgovaralo o organizaciji ‘Dužijance’, svetkovine završetka žetve koja se u Subotici organizirano slavi više od 100 godina. Ona je nastala u salašarskim obiteljima bunjevačkih Hrvata kao zahvala Bogu za završetak žetve.

Posljednjih godina se proslava ‘Dužijance’, osim središnje proslave u Subotici, prigodno organizira i u drugim gradovima. ‘Dužijanca’ je tako održana 2018. godine u Zagrebu, 2020. u Baji (Mađarska), a 2022. godine u Novom Sadu.

Iz Udruge ove godine planiraju proslaviti ‘Dužijancu’ u Mostaru, a žele okupiti sve Bunjevce kako bi zajedno došli u Hercegovinu odakle su i potekli. Program ove manifestacije uključuje svetu Misu u Katedrali, folklornu večer i još kulturnih sadržaja.

Gradonačelnik Kordić istaknuo je kako će Grad Mostar podržati organizaciju ‘Družijance’, koja će u srpnju obogatiti kulturni život grada.

Besplatni mali oglasi

Više iz kategorije