Mostar: 30 godina od atentata na Marina Topića

Danas se navršava točno 30 godina od atentata u Mostaru na Marina Topića. Marin je tada bio dopredsjednik izvršnog odbora grada Mostara i to je bila najveća izvršna funkcija koji su Hrvati imali nakon prvih demokratskih izbora u izvršnoj vlasti. Atentat je izvršila elitna postrojba bivše JNA poznatiji kao Niški specijalci. Atentat je izvršen u tadašnjoj Tropicani, a današnjem Gardenu, i tada je prvo pucano u Topića, a zatim su ga pretukli, te pobjegli s lica mjesta misleći da su završili posao, Topić je hitno prebačen u bolnicu, a kada je jutro nakon svega došao malo sebi nacrtao je po sjećanju atentatora i on je odmah identificiran kao specijalac iz Niša. On je već tijekom noći pobjegao u Banja Luku.

Taj atentat bio je jasan znak što Hrvate čeka u narednim mjesecima, a taj dan je poznat i po tome što su žestoko granatirani Dubrovnik i Osijek, a Mostar je bio pun rezervista i paravojnih postrojbi. Fotografije koje ekskluzivno donosimo su napravljene deset dana nakon Marinovog izlaska iz bolnice, a napravio ih je njegov rođak Želja Topić.

Nazvali smo danas gospodina Topića i pitali smo ga sjeća li se toga dana kada je izvršen atentat na njega, a on je izjavio:

“Naravno da se sjećam toga dana kada sam jedva izvukao živu glavu. Da sam tada znao da ću nakon 30 godina živjeti u ovakvoj državi tužio bi atentatora što me nije ubio”.

(Hercegovina.in)

Besplatni mali oglasi

Više iz kategorije