Mi se gradimo, a kada ćete vi?: Kampanja studentica Ekonomskog fakulteta Univerziteta Džemal Bijedić

Ruševine – asocijacija za Mostar, ako pitate njegove građane. Ljudi su ogorčeni, gube strpljenje, budući da izostaje iskorak nadležnih organa, sve ove godine, u pravcu rekonstrukcije i izgradnje jednog dijela objekata, po kojima je grad (bio) prepoznatljiv.

Neke građevine su visokog stupnja oštećenja i prijete urušavanjem. Jesu li se gradile da bi nas danas ubijale, pitaju se građani i građanke Mostara.

Sugovornici studenticama u procesu kreiranja i implementiranja kampanje su slučajni prolaznici, Mostarci, djeca tog grada. Gledali su kako se nekadašnje atrakcije Mostara grade, a nažalost kako se i ruše. Pitaju se hoće li doživjeti da iste zablistaju svojim starim sjajem, da se u potpunosti renoviraju, ponovo izgrade ili će nastaviti godinama da propadaju. S tugom i sjetom se sjećaju “nekadašnjeg” Mostara i kako je sve to izgledalo. Šalju jasne poruke vlastima, a pored sjete, osjećaju i strah za svoj život, jer iste te građevine ugrožavaju živote prolaznika obrušavajući se na njih.

Studentice, mlađa generacija, upoznate s ljepotama „nekadašnjeg“ Mostara putem istraživanja i priča roditelja, djedova, baka/nana, shvatile su ozbiljnost ove tematike i odlučile su se posvetiti istoj u smislu generiranja svog malog doprinosa u rješavanju ovog problema.

Izdvajamo neke od komentara sugovornika:

• “Krajnje je vrijeme da se ruševine sklanjaju, pa ako se može praviti-može, ako ne može-da se sruše!”
• “A i da se političari sklone, koji su nesposobni!”
• “Točno k’o da sam negdje zalutala, k’o da nisam u gradu gdje živim 58 godina!”
• “Idem sredinom ulice, pored auta, da mi ne bi što palo na glavu.”
• “Da što prije brate završe ovo ruglo, da više ne stoji, 30 godina… Dosta je!”

Video kampanje možete pogledati u nastavku: 

Facebook link: https://fb.watch/hRc57_gmuD/  

Youtube link: https://www.youtube.com/watch?v=gkakqnqyHBw  

Instagram link: https://www.instagram.com/reel/Cm_U7iSB8Lu/?utm_source=ig_web_copy_link  

„Iako smo poslijeratna generacija, uvidjele smo ogroman problem koji naš lijepi grad Mostar ima – ruševine! Objekti koji su nekada krasili ovaj grad. A danas, danas su to ruševine i mrtvo slovo na papiru. Nadamo se da će vlast poslušati svoje građane, čuti jasne poruke i konkretno nešto uraditi po pitanju ruševina.“ kazale su studentice Ekonomskog fakulteta u Mostaru.

Besplatni mali oglasi

Više iz kategorije