Lidija Pavić-Rogošić – Održivi razvoj

Zaštita okoliša globalni je problem i zato zahtijeva globalna rješenja. Nije moguće zaštititi okoliš na način onemogućavanja gospodarskog razvoja, već se treba usredotočiti na to kako postići održivi razvoj. Termin održivi razvoj ušao je u opću terminologiju 80-tih godina 20. st.

Lidija Pavić-Rogošić, direktorica ODRAZ-a Održivi razvoj zajednice, bila je sugovornicom emisije u sklopu projekta „Budi eko, budi primjer svima!“, koja ističe: „Trebamo raditi na tome da potrošačko društvo koje teži novim proizvodima koje ne popravlja stare proizvode već ih baca, da razmišljaju na drugačiji način. Moda je jedan veliki zagađivač, tekstilna industrija, velike količine jeftine robe koja se stalno prodaje i baca dovodi do zagađenja okoliša.“

Gospođa Pavić-Rogošić nam je objasnila što je pojam održivog razvoja, što zahtjeva koncept života prema održivom razvoju i na primjeru tržnog centra objasnila problem s kojima se susrećemo u razvoju gradova uz uvažavanje održivosti.

„Politike i strategije treba donositi zajednički, jer često imamo situaciju da jedna strategija proturječi drugoj strategiji. Politike ne treba mijenjati svako četiri godine, nego pratiti i gledati što treba poboljšati, jer ako svako par godina počnemo kao da se prije toga ništa nije desilo, onda se ništa neće moći postići.“, zaključila je Lidija Pavić-Rogošić.

Besplatni mali oglasi

Više iz kategorije