„Let’s do it – World Cleanup Day“: Još jedna godina borbe tuzlanskih volontera protiv ilegalnih deponija otpada

Kao što je već mnogima poznato, sve aktivnosti projekta „Let’s Do It Tuzla“ su se u posljednjih 10 godina njihovog rada bazirale na jednoj velikoj terenskoj akciji čišćenja ilegalnih deponija otpada prepoznatljivoj po masovnosti i sveobuhvatnosti djelovanja.

Mjesec septembar je i ove godine u znaku realizacije 11. po redu terenske akcije čišćenja ilegalnih deponija otpada („Let’s do it – World Cleanup Day“). Usprkos svim preprekama koje su im se u prethodnih godina našle na putu, ovi mladi entuzijastični volonteri su i ove godine odlučili očistiti planetu za jedan dan.

„Terenska akcija čišćenja ilegalnih deponija otpada jedna je od glavnih terenskih aktivnosti koju Let’s Do It sprovodi a po kojoj je u suštini i započelo djelovanje našeg projekta. Jedanaesta po redu terenska akcija čišćenja ilegalnih deponija otpada, međutim za nas ništa manje važna. Ponovo smo u procesu traženja lokacija koje će biti adekvatne za realizaciju čišćenja otpada, a opet koje će pokriti cijeli pojas Tuzle. “, saopćila je Kanita Salihović, menadžer projekta „Let’s Do It Tuzla“.
Realizacija ovogodišnje akcije je planirana na samo jedan dan, za razliku od prethodne 2 godine koje su bile obilježene Corona virusom koja je od njih zahtijevala malo drugačiju organizaciju.

U konačnici, velika terenska akcija čišćenja ilegalnih deponija otpada održat će se 16.09.2022, simbolično na dan kada će cijeli svijet čistiti planetu Zemlju u sklopu globalnog pokreta „World Cleanup Day“. Smatraju da nikad nije kasno za promjenu i da nikada nije kasno da postanu promjena koju žele vidjeti u svijetu.

„Ove godine nam je u cilju da održimo naše veliko centralno okupljanje te jedanaesti put za redom na najbolji način promovirati principe zaštite životne sredine i očuvanja okoliša. Svi građani imaju priliku da kroz terensku akciju daju doprinos svom gradu i zajedno budemo „ujedinjeni u akciji“,dodaje Kanita.

Prošlogodišnja akcija isticala se po tome što je njom obilježeno 10 godina rada projekta. Ova akcija je samo dokaz da se naša misija nastavlja i da se sigurnim koracima nastavljamo kretati ka idućoj simboličnoj, 15. godišnjici. Izazovno, naizgled nemoguće, ovi mladi ljudi ruše barijere i svake godine teže ka što većim brojevima – kako očišćenog otpada, tako i broja volontera. Odaziv svake godine biva sve veći, samim time, pridružite im se i Vi. Poziv za sudjelovanje otvoren je za sve zainteresirane, društveno odgovorne, građane/ke koji žele akciju podržati i kroz volontiranje, odnosno direktno učešće u planiranim aktivnostima.

Za sve sudionike akcije osigurane su vreće, rukavice i osvježenje. (Zainteresirani građani/ke, odgojno-obrazovne ustanove, nevladine organizacije i neformalne grupe, pozvani su da do 13.09.2021. godine prijave „Let’s Do It Tuzla“ timu, a za koje će ovaj tim, u skladu s mogućnostima, osigurati potrebnu logistiku.) Građani/ke koji žele da daju svoj doprinos za čišću i ljepšu Tuzlu, mogu se javiti „Let’s Do It Tuzla“ timu putem, web stranice https://tuzla.letsdoit.ba/ ,e-maila tuzla@letsdoit.ba ili Facebook stranice „Let’s do it Tuzla“, čime će biti uključeni u planirane aktivnosti.
Ni ove godine realizacija akcije čišćenja ne bi bila moguća bez nesebične pomoći i podrške kompanije Eko život d.o.o. Tuzla, NLB Banke, Fabrike cementa Lukavac, Misije OSCE-a u BiH, Garašević d.o.o., te drugih društveno odgovornih i ekološki orijentiranih kompanija i institucija.

Besplatni mali oglasi

Više iz kategorije