Korupcija glede izgradnje malih hidroelektrana na rijeci Buni kod Mostara

Bunski kanali se nalaze na dijelu toka Neretve koji je proglašen spomenikom prirode, a nalazi se i u registru prirodne baštine Hercegovačko-neretvanskog kanala, te je u ribarskoj osnovi proglašen zaštićenim posebnim staništem.

Zbog ove činjenice na ovom području se nikako ne bi smjele graditi mini hidroelektrane, ali Federalno ministarstvo okoliša i turizma dalo je okolinsku dozvolu za izgradnju dvije mini hidroelektrane na Bunskim kanalima. Županijski sud u Sarajevu nedavno je poništio okolinsku dozvolu i pokrenut je disciplinski postupka zbog izgradnje hidroelektrana na Bunskim kanalima.

O ovoj temi razgovarali smo u devetoj emisiji serijala Korupcija – veliko zlo s gospođom Lejlom Kusturica iz Fondacije Atelje za društvene promjene.

Lejla Kusturica je objasnila kako mini hidroelektrana radi i kakav utjecaj na rijeku ima, tj. kako mijenja samu strukturu i tok rijeke.

Lejla ističe: „Od hidroelektrana nema pitke vode za okolno stanovništvo, nema poljoprivrede od koje se neke osobe prehranjuju, zapravo od tih projekata nema koristi.. Korist ima samo vlasnik, jedan čovjek ili nekolicina njih tajkuna koji uzmu rijeku i bogate se na štetu već siromašnog stanovništva. Umjesto da pravimo fokus na ekoturizam, uništavamo ono čime smo bogati.

Besplatni mali oglasi

Više iz kategorije