Kako unaprijediti politiku ravnopravnosti spolova u BiH i zaustaviti odlazak mladih iz BiH kao odraz koruptivnog društva i protekcijskih odnosa

U sklopu serijala ‘Ljudska prava i korupcija’ na temu „Kako unaprijediti politiku ravnopravnosti spolova u BiH i zaustaviti odlazak mladih iz BiH kao odraz koruptivnog društva i protekcijskih odnosa“ razgovarali smo s gospođicom Magdalenom Vučinom, inače polaznicom Instituta za napredno liderstvo.

Otići ili ostati – pitaju se mladi u BiH i sve češće se odlučuju za odlazak. BiH je napustilo više od 150.000 mladih u potrazi za boljim životom. Političari to očito još uvijek ne smatraju alarmantnim.

Bosnu i Hercegovinu je od 2013. do 2019. godine napustilo 530.000 stanovnika. Podaci su to iz Ankete o radnoj snazi, koju objavljuje Agencija za statistiku BiH i Unije za održivi povratak i integracije u BiH. Pored toga što odlaze iz države, mnogi građani se odriču bosanskohercegovačkog državljanstva. Prema službenoj evidenciji, od kraja rata to je napravilo blizu 85.000 ljudi. Istovremeno, nema državne strategije koja bi zadržali prije svega mlade da ostanu.

Većina mladih odlazi u potrazi za boljim životom. Smatraju da će tamo negdje izvan domovine imati veću plaću, a samim tim i uređeniji život. Pored financijskih razloga, politička nesigurnost također je ono što „tjera“ mlade iz države. Kao treći najčešći razlog svog odlaska mladi navode i društvenu situaciju u BiH. U zemlji poput Bosne i Hercegovine je, kako navode, veoma pogubna stvar biti drugačiji i isticati se. Ljudima koji pred sobom imaju cijeli život da otkriju pravog sebe lanci i okovi „suvremenog“ bosanskohercegovačkog društva to ne dozvoljavaju.

Svaka osoba je priča za sebe, nečiji uspjeh i ciljevi nisu isti za sve, tako da je i tema o napuštanju domovine veoma široka i raznolika. Dok jedni smatraju da situacija može biti samo gora, drugi smatraju da će se stanje popraviti. Ono što je sigurno je da ničije strpljenje i uzaludan trud neće trajati vječno. Jednom kada se mladi patrioti koji su uložili sebe cijele za napredak i oporavak ove države umore jer netko moćniji briše sav njihov trud i šanse za boljitkom, tek tada će biti prekasno.

Besplatni mali oglasi

Više iz kategorije