Josip Merdžo za Kompas: Jedino Schmidt ima ovlasti ukloniti Komšića iz Predsjedništva BiH

Glavni tajnik Hrvatskoga narodnog sabora Josip Merdžo rekao je kako jedino visoki predstavnik Christian Schmidt ima ovlasti smijeniti Željka Komšića s uzurpirane hrvatske pozicije u krnjem Predsjedništvu BiH, a čijim se izborom krši temelj ustroja BiH. „Jedino on ima mogućnost ukloniti ga iz Ureda i pozvati se na temeljna načela Daytonskog sporazuma, a to se vjerojatno neće dogodit“, pojasnio je Merdžo u emisiji Kompas RTV-a Herceg-Bosne.

Komentirajući Deklaraciju s 11. zasjedanja Hrvatskoga narodnog sabora BiH rekao je kako je ona smjer za djelovanje legitimnih hrvatskih političkih predstavnika.

„Zasjedanje se događa kada je BiH dobila kandidacijski status na putu za EU, a ono što je usvojeno Deklaracijom bit će obveza svakog člana HNS-a.“ Objasnio je kako nije isto biti članom HNS-a u RS-u, Središnjoj Bosni, Hercegovini ili Distriktu Brčko. „Za sve koji prihvaćaju načela HNS-a Deklaracija daje široku podlogu da ju implementiraju u okviru svojih mogućnosti i nadležnosti.“

Rekao je kako je Demografska strategija Hrvata u BiH – dokument koji analizira trenutačno stanje i kojim se dugoročno usmjerava razvoj u svim važnim pitanjima za opstanak Hrvata u BiH. „Prva faza je spriječiti odlazak, a onda osigurati eventualni povratak kroz jačanje gospodarskog segmenta, kreativne industrije, informatičke povezanosti te provoditi natalitetnu politiku. Ali ništa se ne može postići bez političke stabilnosti u BiH.“

Merdžo je podsjetio kako su se neposredno prije zasjedanja HNS-a pojavili grafiti protiv Bošnjaka. „HNS je to odmah osudio, ali ne mogu se oteti dojmu da se svjesno ne provociraju takvi događaji. Sjetimo se samo Partizanskog groblja u Mostaru. Želi se stvoriti ambijent protiv Hrvata. Sada silni grafiti protiv Bošnjaka koji su se pojavili. Zašto baš dan ili dva prije zasjedanja HNS-a?“, pitao se Merdžo. Poručio je kako će uvijek biti potrebe za djelovanjem HNS-a.

Inače, usvojena Deklaracija s posljednjeg zasjedanja HNS-a sadrži osam točaka: Bosna i Hercegovina: domovina (i) hrvatskoga naroda, europske i euroatlantske integracije, demografija, gospodarstvo, obrazovanje, zaštita digniteta Domovinskog rata i hrvatskih branitelja, suradnja s hrvatskim iseljenicima te kultura i mediji. Više o svemu u videu emisije Kompas.

Besplatni mali oglasi

Više iz kategorije