Izložba UHVAĆENI – Intervencija u prostoru, umjetnice Šejle Kamerić

UHVAĆENI (HOOKED) je serije radova umjetnice Šejle Kamerić koji su od 2010. do danas predstavljeni u Berlinu, Beču, Geteborgu, Istanbulu i mnogim drugim svjetskim centrima umjetnosti, a ove godine po prvi put u cijelosti i u Bosni i Hercegovini. Nakon postavke na Stadionu Grbavica, Domu USAOJ-a u Bihaću, hali Željezare u Zenici, intervencija UHVAĆENI će biti otvorena za javnost u dvorani ‘Mirza Delibašić’ u Sarajevu, od 15:30 do 20:30, u srijedu 11.08.2021.  

Postavka UHVAĆENI broji 14 crnih i bijelih heklanih radova velikih dimenzija koje umjetnica Šejla Kamerić predstavlja kao svojevrsnu pop-up intervenciju u zanemarenim ili od ljudi ispražnjenim lokacijama. Tako ona uspostavlja dijalog s neposrednom prostornom okolinom, njenom logikom i zakonitostima, unutar kojih javni prostori postaju poprišta kreiranja, kolaboracije i participacije.

Izložba Uhvaćeni je tihi komentar s uključenom povijesnom perspektivom, aluzijom na morbidnu sadašnjost, i strahom u krajnje neizvjesnu budućnost građevinskih objekta na koje se rad oslanja. Ujedno, rad se obraća i konzervativnom svijetu muškaraca ukazujući na položaj žene kao glavne protagonistice osmišljavanja i izrade miljea.

Kustos izložbe je Irfan Hošić, a organizacija je kooperacija Udruženja Realstage Sarajevo, Centar za suvremenu kulturu KRAK iz Bihaća, Obala Art Centar – Sarajevo i Udruženja Naša djeca iz Zenice.

Serija radova UHVAĆENI (HOOKED) Šejla Kamerić će biti pokazana u rujnu ove godine na Ural bijenalu u Ekaterinburgu u Rusiji.

Šejla Kamerić je vizualna umjetnica čiji su radovi realizirani u medijima filma, videa, instalacija i crteža. 

Međunarodne nagrade i priznanja dobila je za socijalni komentar i dirljivu intimnost kojim su prožeti njeni radovi nastali na temelju osobnih iskustava, sjećanja i snova, ali i dubokog osjećaja empatije. Godine 2011., Šejla Kamerić primila je nagradu Europske kulturne fondacije (ECF Princess Margriet Award for Culture) za kulturne raznolikosti. Sudjelovala je na mnogobrojnim međunarodnim izložbama.

Umjetnička djela Šejle Kamerić uključena su u prestižne europske kolekcije kao što su: TATE Modern u Londonu, Musée d’Art Moderne de la Ville u Parizu, MACBA – Muzej suvremene umjetnosti u Barceloni, Muzej Boijmans Van Beuningen u Rotterdamu, Muzej suvremene umjetnosti u Zagrebu, Kontakt Collection u Austriji ERSTE Collection u Beču, ArtTelekom – Njemačka, Vehbi Koç zaklada u Istanbulu i druge.

Besplatni mali oglasi

Više iz kategorije