Izložba Stećaka ovog petka u Muzeju Žitomislić

Fondacija Muzej Žitomislić i HKD Napredak podružnica Mostar najavljuju izložbu Stećaka koja će se otvoriti u petak 27. kolovoza u 19:00 u Muzeju Žitomislić u kompelsku Manastira Žitomislić.

Stećci, ili Kameni spavači kako ih je nazvao pjesnik Mak Dizdar, srednjovjekovni su nadgrobni spomenici koji predstavljaju zajedničku kulturnu baštinu BiH i jednu od najvećih misterija ovih prostora. Podizani su između 12. i 16. stoljeća na teritoriju BiH, Hrvatska i dijelova Crne Gore i Srbije. U BiH stećaka ima oko 60.000, u Hrvatskoj oko 4.450, u Crnoj Gori oko 3.050, a u Srbiji oko 2.270.

BiH, Crna Gora, Hrvatska i Srbija 2009. godine nominirale stećke kao zajedničko naslijeđe za upis na UNESCO-ov popis svjetske baštine. Odbor UNESCO-a je prihvatio 15. srpnja 2016. godine uvrštavanje stećaka na popis zaštićene svjetske baštine. Na popisu nazvanoj Stećci, srednjovjekovni nadgrobni spomenici, nalazi se 30 nekropola, od kojih su 22 u BiH, po tri na području Srbije i Crne Gore te dvije u Hrvatskoj.

Na kaptelima stubova crkve u Žitomisliću stubovi su jednistvena pojava u umjetnosti turskog vremena, spajanjem starih, domaćih elemenata ukrasa sa stećaka sa suvremenim detaljima prihvaćenim od islamske umjetnosti. Ostajući u okviru romanskog načina ukrašavanja kaptela sa zomofrnim motivima, žitomislićki kapteli i tematski i stlskii inspiriraju još veoma bliskom umjetnošću ukrašavanja sećaka. Cilj izložbe je afirmacija kulturnog naslijeđa i obrazovanje mladih generacija ali i podizanje svijesti o turističkim potencijalima.

Besplatni mali oglasi

Više iz kategorije