INZ: Za zaposlenike većih tvrtki osigurana vakcinacija na radnom mjestu

Tijekom prošlog tjedna je obavljena vakcinacija zaposlenika ArcelorMittal Zenica (AMZ), članova njihovih užih obitelji, te bivših radnika-umirovljenika ove tvrtke.

Na poziv i uz asistenciju nadležnih iz AMZ, ovu aktivnost realizuje tim Instituta za zdravlje i sigurnost hrane (INZ). U tri dana vakcinisano je više od 250 osoba, a biće određeni i naknadni termini za one koji su trenutno na godišnjem odmoru ili bolovanju.

Prethodno, dok je masovniji dolazak vakcina u BIH još bio neizvjestan, rukovodstvo ove tvrtke je organiziralo vakciniranje dijela uposlenika van granica BiH. Iz tvrtke AMZ su akciju obilježili sloganom “Stvorimo kolektivni imunitet, vakcinirajmo se! Zaštitimo sebe, svoje obitelji i kolege!”.

Prethodno, sličnu aktivnost tim INZ-a je obavio za zainteresirane u tvrtci MADI Tešanj, a u tijeku su pripremne radnje da se slični procesi provedu u tvrtkama članicama AS Holdinga u ZDK, te u tvrtci Cengiz, odnosno za njihove radnike na gradilištima autoputa A1 kroz Zeničko-dobojsku županiju. 

Ovo nije prvi put da INZ i AMZ surađuju, jer je ova tvrtka bila među liderima u ozbiljnom pristupu organizacije dezinfekcije i zaštite od zaraze zaposlenika i svih koji ulaze u tvrtku od virusa COVID-19, a svu tehničku i stručnu pomoć joj je kontinuirano u više segmenata higijensko-epidemiološke, te DDD zaštite pruža Institut.  

Tijekom kampanje imunizacije susreli smo se s pitanjima oko objektivnih problema da radnici, zaposlenici velikih tvrtki u ZDŽ, pojedinačno ili grupno, obave vakcinitanje u dva navrata, u svojim mjesnim ambulantama, jer bi to podrazumijevalo uglavnom i cjelodnevno odsustvo s radnog mjesta. Također, istovremeno se postavilo pitanje imunizacije članova njihovog kućanstva, pa smo predložili da naši timovi to obave na terenu, u samim tvrtkama, ali nakon što se prijavi određen broj osoba, te od domaćina osiguraju svi higijenski, zdravstveni i organizacioni uvjeti“, ističe direktor INZ dr. Senad Huseinagić.

Institut je bio “pionir” u BiH u vakciniranju interesnih grupa još prije nekoliko mjeseci, kad je na inicijativu dva novinarska udruženja, obavljena imunizacija stotinjak radnika u medijima (novinari, snimatelji, fotografi, montažeri…), koji imaju prebivalište u svih dvanaest općina ZDŽ. 

Cilj je postizanje što masovnijeg obuhvata imunizacije, a Institut je sa svim svojim tehničkim i ljudskim kapacitetima na raspolaganju institucijama, tvrtkama i organizacijama u BIH“, istaknuo je Huseinagić.   

Besplatni mali oglasi

Više iz kategorije