INZ savjetuje: Kako pripremiti organizam za novu sezonu proljetnih alergija

Alergije i alergijske bolesti danas možemo nazvati bolestima modernog doba, jer njihova učestalost unazad više od 50 godina značajno raste na globalnoj razini, posebno u razvijenim zemljama gdje danas pogađaju jednog od četiri stanovnika.

Ono što je iznimno važno je pripremiti organizam na razdoblje alergija, a sada je idealno vrijeme, jer priroda još uvijek miruje, ističu stručnjaci Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica.

Sezonski alergeni, prvenstveno misleći na one koje udišemo (polen), počinju s prvim danima proljeća, te nastavljaju svoj utjecaj tijekom ljeta i jeseni, zbog čega je bitno poznavati njihovu raspodjelu i povezanost tijekom sezone što nam omogućuje da ih izbjegavamo, a što je i jedna od prvih smjernica antialergijske terapije.

Ojačati imunitet

– Alergija počinje izloženošću alergena preko dišnog sustava, probavnog sustava ili kože, nakon čega se pokreće serija događaja koji kreira alergijsku reakciju. U cilju pripreme organizma za polenske alergije potrebno je izbjegavati sve ono što slabi imunitet. Faktori koji najviše utječu na slabljenje imuniteta su nepravilna prehrana, stres, konzumiranje alkohola i stimulativnih sredstava, duga upotreba lijekova, te nedovoljan san, navodi Lejla Baručija iz INZ-a.

U razdoblju koji je pred nama, osobe koje mogu ili već imaju probleme s alergijama trebaju intenzivnije konzumirati namirnice kao što su agrumi, kupus, paprika, kelj, rajčica zbog vitamina C koji ima ključnu ulogu u jačanju imuniteta. Kao izvor visokokvalitetnih proteina, željeza i selena je nemasno meso, riba, mahunarke, orašasti plodovi. Bitno je napomenuti da postoji mogućnost križne alergijske reakcije nutritivnih i inhalatornih alergena, te je potrebno namirnice konzumirati kuhane ili pečene, izbjegavati konzumirati sporne namirnice u cjelovitom obliku.

Beta karoten je prirodni izvor vitamina A ima antioksidativno djelovanje, a nalazimo ga u određenom povrću (mrkva, špinat, brokule) bitan je za smanjenje jačine fotosenzitivnih alergijskih reakcija. Cink je esencijalni mineral koji stimulira stvaranje imunosnih stanica, smanjuje intenzitet alergijskih reakcija.

Vitamin C u kombinaciji s kalcijem smanjuje lučenje histamina. Histamin je odgovoran za kihanje, oticanje, suzenje očiju, začepljenost nosa i slične reakcije. Vitamin D smanjuje šansu za razvoj alergija zbog svog utjecaja na imunološki sustav. Također može ublažiti simptome atopijskog dermatitisa.

Suplementi Beta glukana doprinose bržem i boljem imunom odgovoru. Oni se nalaze u pivskom kvascu, gljivama Reishi i Shiitake. Kao suplementi se mogu pronaći u obliku sirupa i kapsula u dozama prilagođenim djeci i odraslim. Rafinirana ulja, šećeri i previše crvenog mesa i mliječnih proizvoda samo će pojačati simptome alergija.

– Pošto u sezoni alergija imunitet pojačano radi, potrebno je osigurati svome tijelu dovoljno odmora tijekom noći kako bi mu pomogli u borbi. Primjena antihistaminika dodatno iscrpljuje organizam. Potrebno je izbjegavati razdoblja kada je najveća koncentracija polena u zraku, to su najčešće jutarnji termini od 9 do 12 sati, dodaje Baručija.

Prirodni saveznik u borbi protiv alergija

Ulje crnog kima je najpoznatiji prirodni lijek protiv alergija i daje odlične rezultate. Pošto učinkovito jača imunitet najbolje će rezultate dati ako se počne redovno konzumirati mjesecima prije sezone intenzivne polinacije.

Probiotici omogućuju organizmu stvaranje više antitijela imunoglobulina IgG,te tako štite organizam od jakih alergijskih reakcija. Osnovni izvor probiotičkih bakterija su fermentirani proizvodi poput kefira ili jogurta, navode iz INZ-a.

Znanstvena istraživanja su pokazala da osobe s pozitivnom stavom proizvode više antitijela i zdravije su. Imunoterapiju treba podržati antialergijskim lijekovima i osobnim mjerama poput izbjegavanja ili minimiziranja izloženosti alergenu uz praćenje tjednih izvještaja iz INZ-a, koji predstavljaju servisnu informaciju o koncentraciji polena, a koja bi mogla pomoći građanima u planiranju svakodnevnih životnih aktivnosti.

Za kraj, podsjećamo da od početka veljače do kraja listopada INZ već treću godinu na području Zenice provodi mjerenje i tjedna objavljivanja podataka iz tzv. “polenskog kalendara”, a u planu za ovu godinu je nabavka i instalacija još dva-tri uređaja čime bi bilo “pokriveno” cijelo područje ZDŽ s informacijama o pojavljivanja i intenziteta polena biljki koje kod dijela stanovništva izazivaju alerijske reakcije.

Institut za zdravlje i sigurnost hrane

Besplatni mali oglasi

Više iz kategorije