Huawei Mostarcima predstavio mogućnosti 5G tehnologije

Kompanija “Huawei” postavila je u ponedjeljak kod Gradske vijećnice u Mostaru svoj 5G kamion u kojem su građani imali priliku da upoznaju i isprobaju najnoviju tehnologiju.

– Razlog naše posjete Gradu Mostaru je naš tradicionalni “Huawei Roadshow 2022.”. Naime, svake godine u veljači održava se veliki kongres u Barceloni gdje svi najbitniji proizvođači opreme, telekom operateri, regulatori i ostali dolaze da posjete sajam i predstave svoje najnovije proizvode. Huawei, naravno, svake godine sudjeluje, a nakon sajma najnovije proizvode pakiramo u veliki kamion kojim obilazimo sve zemlje širom Europe – pojasnio je PR direktor za Huawei tehnologiju za BiH Zećir Kasumić.

Ideja čitavog kamiona je, kako je kazao, unapređenje i digitalizacija industrije.

– Danas u našem izložbenom kamionu možete vidjeti primjenu 5G tehnologije na različite industrije kao što je rudarstvo, telemedicina i slično. Čitava ideja je da ljudima koji rade i bave se telekomunikacijama i novim tehnologijama lokalno, a koji nemaju priliku da posjete svjetske sajmove, jedan dio tog svjetskog sajma donesemo pred vrata i samim tim damo im priliku da imaju osobno iskustvo s najnovijim tehnologijama”- naglasio je Kasumić.

Za mnoge građane koje zanima šta je to 5G, Kasumić naglašava kako je 5G praktički peta generacija i može se posmatrati da je to jedna platforma koja će omogućiti teleoperaterima, građanima i ostalim kompanijama da unaprijede svoje poslovanje, a otvara im i nove mogućnosti.

– Što se građana tiče, 5G im donosi ogromno poboljšanje u smislu download brzine i količine downloada koji je sposoban na 5G mreži, a s druge strane, ono što će njima promijeniti život u potpunosti je ta digitalna transformacija različitih industrija – zaključuje Kasumić.

Ono od čega ljudi malo zaziru, kako dodaje, je u suštini da li će 5G i potpuna automatizacija značiti manjak poslovnih mjesta za radnike.

– Upravo suprotno, otvaraju se nova poslovna mjesta, a radnici koji su već radili svoj posao samo će ga raditi u boljem okruženju- naglasio je Kasumić.

Huawei 5G kamion danas je u Mostaru, a nakon toga ide u posjetu Banjoj Luci i Sarajevu.

5G kamion kompanije Huawei posjetili su i gradonačelnik Mostara dr. Mario Kordić i predsjednik Gradskog vijeća Salem Marić.

Besplatni mali oglasi

Više iz kategorije