Grad Mostar se pridružuje obilježavanju Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta

Na današnji Dan sjećanja na žrtve holokausta sjećamo se svih naših sugrađana i sugrađanki koji su u Drugom svjetskom ratu ubijeni samo zato što Židovi i Židovke, zato što su bili druge nacionalnosti.Grad Mostar se i ove godine pridružuje obilježavanju Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta.

Genocid u kojem su stradali milijuni žrtava podsjetnik su na veliko zlo koje se dogodilo u mračnom perioda u europskoj i svjetskoj povijesti.

Opomena je to i svima nama, ne samo u Mostaru, BiH nego i u Europi, da iz dana u dan jačamo društva koja se snažno suprotstavljaju svakom obliku diskriminacije, isključivosti i netolerancije.

Ključnu ulogu u tome mora imati obrazovanje samo znanje i svijest o povijesnim strahotama, osobito o Holokaustu, uči buduće generacije mladih međusobnom razumijevanju i poštovanju različitosti, drugoga i drugačijeg.

Na današnji se Dan s ponosom prisjećamo i hrabrih pojedinaca koji su se, izlažući vlastiti život, suprotstavili nepravdi i zlu da bi spasili svog bližnjeg.

To su svijetli i hrabri primjeri iz kojih moramo učiti kako bismo spriječili svaki budući pokušaj da se slično zlo ne ponovi.

Mi danas stoga trebamo njegovati univerzalne ljudske i europske vrijednosti, sve čini kako bi očuvala sjećanje na nedužne žrtve i tragediju židovskog naroda, neprekidno promičući slobodu i jednakost svih ljudi, ljudsko dostojanstvo i nacionalnu ravnopravnost, koje su nepovredive civilizacijske vrijednosti koje baštini svako suvremeno demokratsko društvo.

Njegujući kulturu sjećanja i trajnog pijeteta koji dugujemo žrtvama, odlučni i jasni u osudi zločina trebamo kao društvo svaki dan raditi na promicanju tolerancije te poticanju i promoviranju međusobnog poštivanja i uvažavanja.

Samo tako možemo graditi suživot i budućnost za svaki narod i svakog pojedinca.

Besplatni mali oglasi

Više iz kategorije