Ivana Filipović i Marija Polić: Glazba je sredstvo odgoja djeteta

Mala škola glazbe u Mostaru počela je s radom u travnju 2021. godine. Osnivačice Marija Polić i Ivana Filipović bile su gošće današnjih Vijesti plus Običnog radija.

Inicijativa za nastanak Male škole glazbe rodila se 2020. godine. Nas tri smo radile u Glazbenoj školi Ivana pl. Zajca u Mostaru, na sastancima stručnog aktiva se pričalo o nastavi i problemima. Uočili smo da na prijemnim ispitima veći broj djece ne uspije zadovoljiti zahtjeve na prijemnom ispitu, jer nisu dovoljno stimulirani glazbenom sposobnosti i uz to i trema učini svoje. Ideja nam je da kroz rani glazbeni razvoj kvalitetno pripremimo djecu za glazbeno obrazovanje ali i za cjeloviti djetetov razvoj.“, otkrila nam je Marija Polić.

Naša nastava se održava u manjim grupama kao predškolski glazbeni odgoj. Radi se na razvoju glazbenih sposobnosti kroz razne aktivnosti. Kroz upis dajemo djeci i roditeljima pravo da izraze želju za sviranjem nekog instrumenta. Po dosadašnjim upisima je najpopularniji glasovir.“, dodala je Marija Polić.

Djeca nam na kraju sata kroz literarni i likovni izraz prikažu sve što smo radili na satu, To je bitan element koji se radi na kraju svakog sata. I tako na kraju školske godine imamo jednu lijepu fasciklu koje svako dijete dobije na poklon kući i može se vidjeti što smo sve prošli s djecom. Jednom do dva puta mjesečno imamo i gostujuće profesore koji nam dolaze predstaviti instrumente. Mi se trudimo da djeca imaju priliku upoznati sve instrumente koje će moći svirati sutra u glazbenoj školi kako bi se mogli upoznati s njima. Bitno je da se djeca upoznaju sa svim instrumentima. Često se susretnemo s činjenicom da djeca nisu uopće čula za neki instrument. Upoznamo ih s pričom instrumenta, kako je nastao, ako je instrument koji se sklapa zajedno ga s profesorom sklope, zatim čuju neku poznatu skladbu s tog instrumenta. I na koncu da sami zasviraju taj instrument i u takvim situacijama se desi ta ljubav. Na kraju svake školske godine pravimo završni koncert. Prošle godine je to bio veliki projekt gdje je na bini bilo 150 učenika i bio je zaista poseban osjećaj u našem gradu. Ove godine surađujemo s Lutkarskim kazalištem u Mostaru i pravimo glazbeno-lutkarsku predstavu.“, kazala je Ivana Filipović.

Malu školu glazbe mogu upisati djeca vrtićkog pa do ranog školskog uzrasta, tj. od 4 do 8 godina.

Naš program prethodi upisu u glazbene škole. Kroz naše aktivnosti razvija se osjećaj za ritam, motorika važna za pisanje i govor, kroz pjesmice obogaćuju svoj rječnik, edukativne priče ih uče o raznim državama i pojmovima. Razvijamo intonaciju i govor i radimo na razvoju memorije muzikalnosti, jer se pjesmice uče po sluhu. Djeca jedva čekaju javni nastup, i obogaćuju se emotivno i intelektualno. Glazba nije samo cilj glazbenog školovanja nego je sredstvo odgoja djeteta u svestraniju i bogatiju ličnost.“, zaključila je Marija Polić.

Besplatni mali oglasi

Više iz kategorije